Bájos kis balhé a szingularitás

Hol vannak már a Puskák és galambok, a Winnetou vagy a Két Lotti olvasói? Mert, hogy egykor, pár évtizeddel ezelőtt még ezek a kötetek számítottak ifjúsági irodalomnak, ma pedig… Nos, mára unikornisoktól, birodalmi rohamosztagosoktól, godzillával ötvözött barbi-babáktól hemzsegnek a tizenéveseket szórakoztató történetek. James Dashner is ilyen hősöket fabrikált, ezúttal például egy gonosz programot állítva középontba új trilógiájával, melynek aktuális, második része, az Árral szemben nemrég került a magyar olvasók elé.

Kép forrása

Útvesztőtől a Halandóságig
James Dashnerről annyit kell tudni, hogy a féktelen hollywoodi álomgyártás új pilótája, akinek olyan szériákat köszönhet a világ, mint a megfilmesített Útvesztő-sorozat, melynek máris hatalmas rajongótábora van a tizenéves korosztályban. Az útvesztő, a szerző legkelendőbb alkotása lett, kereken héten át szerepelt a New York Times Bestsellerlistáján az ifjúsági kategóriában. A disztópikus trilógia három része egyébként a következő: Az útvesztő, Tűzpróba és Halálkúra. Két előzménykötete van, a Halálparancs és a The Fever Code
Nem csoda, ha szerzőnk kicsit megunta sikerszériát és újat kezdett. Persze tanulva az előző trilógia megdöbbentő sikereiből is.

Kép forrása

Periódusváltás
Az 1972-es születésű Dashner azon generáció tagja, aki Arthur C. Clarke-on, Asimovon és Tolkien-en nőttek fel és akik számára a sci-fi és a fantasy világának ismerete volt a műveltség maga. Dashner művei is főként e két műfajba sorolhatók, ugyanakkor stílusa és ábrázolásmódja szerint nagyobbacska gyerekeknek és tizenéveseknek szólnak művei. Ezért is lett sikeres, hiszen már a képregények 90-es évekbeli reneszánszakor kiderült, hogy az ifjúság újra felfedezte magának a tudományos-fantasztikumot és a fantasy szárnyaló világát. 
Ezen felül az Útvesztő-saga-val Dashner ráérzett arra is, hogy periódusváltás érkezett el a ma fiataljaival a főszerepben, hiszen a virtuális térben való lét, a számítógépes játékok egyre élethűbbé válásával, az internet, a közösségi oldalakon való „létezés” mindennapossá tételével új gondolatok, új életformák, új és egyszerű filozófiák határozzák meg a legújabb, felnövekvő nemzedékeket. 

Kép forrása

A VirtNet
Az újabb trilógia, a Halandósági elv szintén hatalmas sikert aratott világszerte, több millió példányban kelt el. Első része, a Halálos hajsza után most itt a második kötet, az Árral szemben, mely az első részben megismert, a virtuális tér törvényszerűségei alapján működő, VirtNet rendszerben játszódik.
Michael, a főhős próbál harcolni a főgonosz Kaine ellen. Michaelnek azonban nincs könnyű dolga, hiszen Kain nem ember, hanem egy program, mely a virtuális térből a háromdimenziós valóságot terrorizálja a kibertérben szerzett és adott fegyvereivel.  A Kaine által irányított biztonsági rendszer azt akarja elhitetni az emberiséggel, hogy VirtNet-ben nyugalom és béke van, de Michael rájön, hogy mindez csak álca és a manipuláció célja, hogy Kaine és gyilkos csapata leigázza az emberiséget. 
A nem túl eredeti alapsztori mégis rendkívülivé terebélyesedik, mivel Dashner a technológia szingularitáson alapuló cselekményes történetet könnyed, olvasmányos, humoros, és ami a legfőbb: a jelenkor fiataljainak hangján szólaltatja meg.