Elindult a TehetségKapu portál

A tehetségek felismerését, kiválasztását és fejlesztését célozza segíteni a www.tehetsegkapu.hu oldal, melyet nemrégiben mutattak be Budapesten. A program felméri, mennyire motivált, az egyes területeken mennyire tehetséges egy-egy diák, majd kapcsolatot teremt a mentorok, az intézmények és a tehetségek között.

A tehetség gondozása közös ügyünk

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a TehetségKapu portál indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kiemelte: „A tehetség gondozása közös ügy, abban a családoknak, a pedagógusoknak, az iskoláknak, a szakembereknek, a civil partnereknek és azon állampolgároknak is szerepük van, akik az adó egy százalékával járulnak hozzá ehhez az ügyhöz. A TehetségKapu oldal létrehozásával a tehetséggondozás ügyét, a tehetségek felismerését, az eligazodást, a családokat, a gyermekeket, a tehetséggondozásban közreműködő szakembereket, pedagógusokat szeretnék segíteni.”

Évente háromszáz-, háromszázötvenezer tehetséges gyermek támogatható
Az EMMI szándékai szerint, a portál segít a tehetségek azonosításában, fejlesztésében és a legmegfelelőbb programok, mentorok megtalálásában. Az oldalt a Nemzeti Tehetség Program finanszírozásával valósították meg. Novák Katalin elmondta, hogy idén és jövőre is kétmilliárd nyolcszázmillió forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programra, s évente háromszáz-, háromszázötvenezer tehetséges gyermeknek tudnak támogatást nyújtani a programon keresztül.
Beszámolt arról is, hogy minden eddiginél többen éltek adójuk egy százalékának felajánlásával a Nemzeti Tehetség Program javára. Ez évben háromszázötvenegyezer adózó döntött úgy, hogy adója 1%-ával e programot kívánja támogatni. Ez a szám 5,4 százalékkal több a tavalyinál.

Tanulmányaik végéig gondozott tehetségek
Palkovics László, az EMMI oktatásért felelős államtitkára rámutatott: „A tehetséggondozásban elsődleges szerepe van a pedagógusnak, hogy felismerje a tehetséget, és aztán ezzel tudjon úgy sáfárkodni, hogy az ne vesszen el. Ehhez a szükséges módszertant is birtokolniuk kell a pedagógusoknak.” Az államtitkár kitért az Arany János Tehetséggondozó Programra is, amely értékelése szerint kifejezetten jól működik, a Kormány a szükséges forrásokat biztosítja. A programot, a jövőben tovább erősítenék. Palkovics közölte: tizenkétmilliárd forintot fordítottak az elmúlt időszakban informatikai fejlesztésekre, ez az összeg csaknem ötvenmilliárdra nő majd az elkövetkezendőkben.
A tehetséggondozás a középiskola végén sem zárul majd le, hanem folytatódik az egyetemeken, s elemi érdek, hogy e hallgatóknak valódi alternatívát kínáljanak a hazai felsőoktatási intézményekben is. Ezt célozza az Új Nemzeti Kiválósági Program, amely a középiskolában magas teljesítményt nyújtókat segíti. A program első ösztöndíjai már szeptembertől elérhetőek. Az oktatásért felelős államtitkár reményét fejezte ki, hogy a kétmilliárd kétszázmillió forintos keret növelhető lesz a jövőben.

Összekapcsolni a mentorokat, az intézményeket és a tehetségeket
Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese tájékoztatott, hogy a portál kialakítása előtt mintegy ötezer pedagógust kérdeztek meg a tehetséggondozáshoz való viszonyáról. A tehetségazonosításra rengeteg kérdőívet töltöttek fel, a rendszer ugyanakkor önkéntes, nem kötelező, de bíznak abban, hogy sokan élnek majd a lehetőséggel. A jövő tanévre, a portálon regisztrált tanuló az online kérdéseken végighaladva megkaphatja tehetségprofilját. Ez azt jelenti, hogy a program felméri azt, hogy mennyire motivált, az egyes területeken mennyire tehetséges az adott diák. Össze tudják kapcsolni a mentorokat, az intézményeket és a tehetségeket is egymással, valamint jól működő nyári táborok, szakmai hetek ajánlására is lehetőség van az intézmények számára.
A sajtótájékoztató végén stratégiai együttműködési megállapodásokat írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája képviselője.