Évről évre több jelentkező

Rekordszámú résztvevővel zárult az Akadémiai Kiadó és az Angoltanárok Nemzetközi Egyesületének (IATEFL–Hungary) harmadik alkalommal megrendezett „Legyél ORSZÁGH-os bajnok!” elnevezésű játékos online angolversenye, amelyen idén több mint nyolcszázötven diákcsapat és felkészítő tanáraik vettek részt, két kategóriában (Általános iskolák felső tagozatosai és Középiskolások). A megmérettetésre háromfős csapatok és tanáraik nevezhettek, így az induló nyolcszázötven csapat tagjaként kétezer ötszáz diák tesztelhette angoltudását. A feladatokat az Angoltanárok Nemzetközi Egyesülete állította össze és zsűrizte. A felkészítő tanárok különdíját a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. biztosította.

Egyhetes angliai utazás

A harmincegy éve elhunyt Országh László, nyelvész, irodalomtörténész emlékére szervezett és a helyes szótárhasználatot népszerűsítő megmérettetésen mindkét kategória győztesének nyereménye egy egyhetes angliai utazás volt, így a csapattagok anyanyelvi környezetben is tesztelhetik tudásukat. A győztes csapatok nemrégiben ünnepélyes keretek között, a Pesti Vigadóban vehették át nyereményeiket.

A verseny első fordulója egy hónapig tartott, és március 1-jén zárult, amelyre a csapatoknak egy szótárhasználattal és szókinccsel kapcsolatos magyar–angol, illetve angol–magyar feladatokból álló online kérdőívet kellett kitölteniük, majd az itt elért pontok alapján ötven általános iskolás és ötven középiskolás csapat került a második fordulóba. A továbbjutók feladata egy szóláncra épülő angol nyelvű videó elkészítése volt április 20-ig, közülük választotta ki a zsűri a lexikai tudás és az ötletes, kreatív megoldások alapján a hat díjazottat.


Hosszú hónapok munkájának eredménye
Az általános iskolások korcsoportjában a Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont Bartasisták nevű csapata győzött, a második helyen a pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola The realists nevű csapata, a harmadik helyen pedig a pápai Türr István Gimnázium Wordmonsters nevű csapat végezett. Középiskolás kategóriában a dobogó első két fokát a budapesti Németh László Gimnázium csapatai foglalták el: első lett a Rustling Bears 2.0, második az EBNB elnevezésű csapat. A kategória harmadikja a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégiumból került ki, Kispályások néven.
A zsűri három különdíjat is kiosztott a legötletesebb videó beküldéséért. Ezeket a budapesti Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Green-eyed Monsters, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium Squints és a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola Owls nevű csapata kapta.
Az első helyezettek díja mindkét korcsoportban egy hét napos angliai utazás, a nyertes csapatok tanárai pedig egyéves tanári IATEFL-H tagságot, illetve ingyenes részvételt kapnak az IATEFL-H 2015-ös konferenciájára.

Évről évre nagyobb lelkesedéssel tanulnak angolul a diákok
A „Legyél ORSZÁGH-os bajnok!” lassan hagyomány lesz, hiszen évről évre egy több iskola és diák jelentkezik a versenyre, így azt az Akadémiai Kiadó a tervek szerint jövőre is megrendezi.
Az idegen nyelvek hatékony és pontos elsajátításának rendkívül fontos eszköze a megfelelő szótár kiválasztása – legyen az nyomtatott vagy digitális –, és annak helyes használata. A „Legyél ORSZÁGH-os bajnok!” verseny célja, hogy a diákok tudják milyen a jó szótár, és hogyan kell használni – mondta el Dr. Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó szerkesztőségvezetője, majd hozzátette – A program növekvő népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi indulók közül hatvan tanár és a diákok 30%-a idén is nevezett a versenyre, a nyertes csapatok 40%-a pedig a tavalyi nyertes csapatok iskoláiból került ki.