Nyolcszázezer

Hegedüs István tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos – megerősítve Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, valamint Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. új ügyvezető igazgatója az elmúlt hetekben tett nyilatkozatait – arra tett ígéretet, hogy szeptember 30-ig mindenki megkapja tankönyvét, kiemelve, hogy a következő tanévben már az elsőtől harmadik osztályig ingyenesek a kiadványok. A negyedik osztálytól fölfelé pedig a jogszabályokban meghatározott szociális és egyéb körülmények következtében az iskolások fele szintén díjmentesen jut hozzá tankönyveihez.

Mintegy nyolcszázezer diák kapja ingyen tankönyveit

A diákok kétharmada, pontosan mintegy nyolcszázezer tanuló kapja ősztől ingyenesen a tankönyvet. Ez a magas szám az általános iskola első, második, és harmadik évfolyamán tanuló diákokból, a nemzetiségi, a gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban részesülőkből és a negyedik évfolyamtól a tartósan betegekből, a fogyatékossággal élőkből, a három vagy több kiskorú, illetve eltartott gyermeket nevelő családban élőkből, nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosultakból, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőkből tevődik össze.
Ez azt jelenti, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor három tanulóból kettőnek, azaz mintegy nyolcszázezer diáknak nem kell fizetnie. A kedvezményben nem részesülőknek a tankönyvek teljes árát kell állniuk. Azonban ebben is van változás az elmúlt évekhez képest.

Utólagos fizetés

A fizetős diákok esetében csak a tankönyvek átvétele után kell fizetni a szülőknek, legkésőbb szeptember 15-ig. Tehát az előző évekhez képest fontos változás, hogy a Könyvtárellátó nem küld a szülőknek a nyár folyamán előzetes díjbekérőt. A könyvek finanszírozása költségvetési támogatásból, fenntartói kiegészítésből, valamit az úgynevezett könyvtári állományból tevődik össze.
A tankönyvpiac átalakítását számos kritika érte az elmúlt két évben, azonban elismerendően jó az irány, hiszen a piac államosítása nélkül kivitelezhetetlen lett volna a tankönyvárak ilyen jelentős mértékű csökkentése, illetve a felmenő rendszerben történő ingyenes tankönyv bevezetése.
Az ingyenességet a központi költségvetés biztosítja, amelyet normatív alapon osztanak szét az iskoláknak. Ezen felül a fenntartó saját hatáskörben adott támogatása, illetve az iskolai könyvtár állományában lévő – új vagy használt – tartós tankönyvek állhatnak rendelkezésre.

Indulhat a gyártás

A tankönyvellátás logisztikájáért felelős KELLO online felületén leadott megrendelések után (a megrendelések leadása április 30-án zárt, azonban az alaprendelések módosítására is lehetőséget biztosít a társaság május 15. és június 30. között.) három hónap alatt, hazai nyomdák bevonásával legyártják a teljes tankönyvmennyiséget. A nyomdákból a Könyvtárellátó összegyűjti az összes könyvet, ezeket iskolák szerint szortírozza, és augusztus 25-ig kiszállítja az adott oktatási intézményekhez.