Pótrendelés, kötbér, megoldás

Még több mint tizenötezer tankönyv hiányzik az iskolákból – nyilatkozta Arany Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. A hiányzó kötetek többségét szeptember ötödikéig, a pótrendelés keretében kérték az iskolák, és a jövő hét elején szállítják ki. Van azonban két-három kiadó, amelyik továbbra sem teljesítette korábbi vállalásait, e kiadók kötbért fizetnek majd.

A tankönyvrendelés folyamata
Bár a pedagógusok tudják, a szülők, diákok többségének nyilván nem egészen világos a tankönyvrendelés folyamata. Arany Tamás ezért a beszélgetés során kitért arra is, hogy az iskolai tankönyvellátást három részre kell bontani. Az egyik az alaprendelés, amit az iskolák még tavasszal, illetve nyár elejéig adnak le a Könyvtárellátónak. Az alaprendelésekkel kapcsolatos kötelezettségeit a Könyvtárellátó teljesítette. A megrendelt könyveket kiszállították, néhány száz darab kivételével. A második lépcsőfoka a tankönyvellátásnak a pótrendelés, ami az őszi beiratkozáshoz köthető. Ilyenkor derül ki, hogy pontosan hány diák jár egy-egy iskolába, tehát ekkor egészítik ki a tankönyvfelelősök a korábbi tankönyvrendeléseket. Ezeknek a könyveknek a kiszállítása is nagyrészt megtörtént – nyilatkozta a Könyvtárellátó ügyvezetője. Szavai szerint nagyjából tizenöt- tizennyolcezer könyv nem került ki még. Egyébként ez is néhány ezerre csökkent a héten, de az őszi szünet miatt a kiszállításokat leállították – tette hozzá.
A tankönyvellátás harmadik része az úgynevezett évközi rendelés, amikor az iskolában felmerült újabb igényeket szolgálja ki a rendszer. Ennek keretében természetesen egész évben szállítja a könyveket Könyvtárellátó.

Pótrendelések, pótszállítások
„Sajnos van még néhány tankönyv, amit ki kell szállítanunk az iskolákba" – mondta az InfoRádiónak Arany Tamás. Ezek szinte kizárólag a pótrendelésből adódó kiszállítási hiányok. Az ügyvezető igazgató kiemelte: az őszi szünetet megelőzően néhány kiadó még nem tudta teljesíteni a szállítási kötelezettségét. Ezek elsősorban olyan könyvek, amelyeket újra kellett nyomtatni, tehát nem voltak nekik sem raktáron. „A könyvek döntő többségét már a héten szállították, így az őszi szünetet követő első napokban a pótrendelések, amelyeket az iskolák szeptember 5-éig adtak le a Könyvtárellátónál, ezek is kiszállításra kerülnek" – tette hozzá.

Kötbér és megoldás
A hiányzó könyvekkel kapcsolatban a Könyvtárellátó vezetője arra mutatott rá, hogy akad egy-két olyan kiadó, amely az alaprendelésben megrendelt könyveket sem tudta még beszállítani a cég raktáraiba. Sok esetben nem is Magyarországon gyártották ezeket a könyveket, és előfordul, hogy a külföldi beszállító nem tudott a kiadók felé sem teljesíteni.
Ilyen esetekben – ahogy arra korábban már felhívta a figyelmet a Könyvtárellátó vezetője – lesz retorzió: a késlekedő kiadókkal szemben kötbért tud érvényesíteni a tankönyvellátást biztosító cég.
Persze – tette hozzá Arany Tamás – ettől még a könyv nem lesz a diákok kezében. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azonban azt is hozzátette, hogy abban az esetben, ha kilátástalannak látszik az érintett kiadók szállítása, megkeresik annak módját, hogy valamilyen helyettesítő kiadvánnyal lássák el az iskolákat, illetve a diákokat.