Ki írta a Dűne zenéjét?

A kaliforniai Toto zenekar nemrég ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, aminek kapcsán albummal is jelentkeztek, továbbá hazánkba is ellátogattak néhány hete. A nevüket és a hatalmas slágereket világszerte ismerik, viszont néhány érdekességről maximum a fanatikus rajongóknak van tudomásuk. Most azonban magunk is beavatást nyerhetünk.

Kép forrása

Mindent mindenkinek
Kezdjük először talán az elnevezéssel. Sokunknak a szerencsejáték mellett Óz-ból a kutya juthat eszünkbe, azonban egy latin kifejezéssel állunk szemben, aminek a jelentése „mindenre kiterjedő”. A legkézenfekvőbb ez lehet, hiszen az alapítótagok eredetileg sessionzenészek, akik a megalakulás előtt abból keresték a kenyerüket, hogy más előadók lemezfelvételeinél közreműködtek. Az egyik alapítót, Steven Lukathert egyszer megkérdezték, hogy kiknek az albumain játszott már, a válasza az volt, hogy sokkal egyszerűbb lenne felsorolni azt, hogy kién nem. 
Az egyik legjobb élő gitárosként is aposztrofált tagot a magyarországi koncertek után sokan próbálták már meginterjúvolni, azonban az alkoholos feszültséglevezetés valahogy mindig meggátolta ezt. Igen, a nagyság terhét valahogy el kell viselni. Michael Jackson Beat It című dalában a fergeteges és egyik legjobbnak tartott szólót Eddie Van Halen játssza, a ritmusgitárt viszont Lukather kezeli, ezt is kevesen tudják, pedig nagyban hozzájárul a zene lendületéhez. 

Kép forrása

Filmek és zenék
Első albumuk eredetileg talán csak egy kísérlet volt, egyszerinek szánták, úgymond saját ötleteik összefoglalásaként, azonban olyan nagy siker lett, hogy nem volt visszaút. A negyedik, egyszerűen IV-nek elkeresztelt lemezükön hallható a Rosanna című sláger, amit egyenesen a színésznőnek, Rosanna Arquettnek írtak, vagy az Afrika, ami előtt 1984-ben leborult minden zeneszerető, jöttek is szép számmal a Grammy díjak, majd a megannyi feldolgozás, persze soha meg nem közelítve az eredetit. 
Őket kérték fel Frank Herbert Dűne című örökbecsű regényének megfilmesítésekor, hogy készítsék el a mozi zenéjét. Az anyag nem sikerült rosszul, bár ezt követően nem foglalkoztak filmzenékkel, viszont az megesett, hogy filmből merítettek ihletet. Ilyen például a 99 című dal, amit George Lucas THX1138 kultuszműve alapján írtak. A zeneszám nagyszerű, élőben mégis maximum részleteket játszanak belőle, mert nem tartozik Lukather kedvencei közé. 

Kép forrása

Feloszlott és újjáalakult
A sikereket persze sokszor ború árnyékolta be, érdemes megemlíteni a Porcaro testvéreket, akik közül mára csupán egyikük él. Jeff 1992 augusztusában halt meg a saját kertjében. A hivatalos állásfoglalás szerint a kokainnal nem bírt már a szíve. 2015-ben Mike szervezete adta fel az évek óta tartó harcot, amit az izomsorvadással vívott. A Toto ezt megelőzően tulajdonképpen feloszlott, a tehetséges basszusgitáros megsegítésére alakultak ujjá. 2014-ben egy régi, és csupán egy albumon szereplő énekes, Fergie Frederiksen hunyt el májrákban. 
A zenekar a haláleseteken túl is számos tagcserén esett át, az állandó zenészek csupán a már említett Lukather, illetve a billentyűs, David Paich. Simon Phillips sem csak egyszer segítette ki őket lemezfelvétel vagy turné közben, karakteres játéka mindig felismerhető. Jellemző volt rá, hogy amikor a nyolcvanas években Mike Oldfield albumain közreműködött, játéka teljesen átdefiniálta az eredeti felvételeket, iszonyú erőt és dinamikát tett hozzá. 
A Toto hagyatékát elsősorban Steve Lukather ápolja, albumaikat szinte folyamatosan felújítják, újrakeverik, referenciának betudható koncertjeik anyagát pedig szinte minden korszakukban felleljük, legutóbb a kilencvenes évek elején, a Montreaux-i jazz-fesztiválon készült felvételük került terítékre. 
Amennyiben eddig csak a nagy slágerekre figyeltünk, érdemes kicsit mélyebben elmerülni zenéjükben, ami ugyan mindenki számára befogadható, viszont aprólékosan kimunkált, igényes és korántsem felületes.