Sorozat mutatja be Macondo világát

Sorozatot készít a Netflix a Nobel-díjas Gabriel García Márquez Száz év magány című regényéből. A streamingszolgáltató hosszas alkudozások után megszerezte a mű megfilmesítésének jogát, s ezzel komoly falat tört át: ez ugyanis az első alkalom, hogy a család hozzájárult az 1967-ben publikált regény megfilmesítéséhez. 

Kép forrása

Mégis mozi
A Száz év magány Gabriel García Márquez kolumbiai író nagy sikerű regénye, amely a mágikus realizmus stílusának egyik első, de bizonyosan az egyik legkiemelkedőbb alkotása. A meseregény cselekménye szerint egy család, a Buendíáék szövevényes története, ám, mint minden nagy regény, a Száz év magány is mély, komoly és összetett jelentéseket hordoz.
A mű harmincöt nyelven, összesen több mint harmincmillió példányban jelent meg világszerte, s aki olvasta, bizonyosan nehezen tudja elképzelni a megfilmesítését. 
A Nobel-díjas író fia, Rodrigo García, aki fivérével, Gonzalóval együtt vezető producerként vesz részt a munkában, elmondta, hogy apja nagyon sok ajánlatot kapott az évek során a könyv filmes adaptációjára. Gabriel García Márqueznek azonban kétségei voltak, hogy a történet megfelelőképpen bemutatható egyetlen – vagy akár két – filmben. Emellett García Márquez ragaszkodott ahhoz is, hogy a spanyol nyelven szóljon a történet, így sok ajánlat nem is jöhetett szóba.

Kép forrása

Elérkezett a pillanat
Mára azonban megváltozott a helyzet. „Az elmúlt három vagy négy évben a sorozatok és a limitált sorozatok száma, presztízse és sikere hatalmasra nőtt” – mondta Rodrigo García a család döntéséről. „Ezeken túl az is szempont volt, hogy a Netflix nagy sikereket ért el a helyi nyelveken készített helyi sorozatokkal, amelyeket sikerrel juttattak el a spanyolajkú piacon túlra is. A Netflix az első gyártók között volt, melyek bebizonyították, hogy az emberek szívesebben néznek eredeti nyelven, felirattal készült sorozatokat, mint valaha. Ezek a körülmények tették lehetővé a családnak, hogy megfontolja, hogy elérkezett-e a pillanat, hogy megpróbáljuk” – mondta az író fia, hozzá téve, hogy a sorozat „spanyol nyelven és Kolumbiában készül, eleget téve a család két legfontosabb kikötésének.” 
„Úgy vélem, jó idők járnak a sorozatokra, és a Netflixszel kötött szerződéssel a regény, az írója, Kolumbia és Macondo világa nagyobb közönséget érhet el” – tette hozzá az alkotó örököse.

Kép forrása

Már jövőre láthatjuk
Francisco Ramos, a Netflix spanyol eredeti nyelvű filmekért felelős alelnöke úgy fogalmazott, a cég korábban próbálkozott már a könyv jogainak megszerzésével, de ellenállásba ütközött. Mint kiemelte, az olyan sorozatok, mint a Narcos és az olyan filmek, mint a Roma –, mely megnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat – bebizonyították, hogy „csinálhatunk spanyol nyelvű tartalmakat a világnak”
Az alkotást már a jövő évben bemutathatják.