Hunyadi-film: törölve?

A Pesti Srácok értesülése szerint felfüggesztették a már előkészületei során is hangos tiltakozásokat kiváltó Hunyadi-film előkészületeit. A portál „megbízható forrásból” értesült, hogy a hétmilliárdos költségvetésű történelmi film forgatása nem kezdődhet meg júliusban, ahogy eredetileg tervezték. Az utolsó bástyacímű kosztümös játékfilm készítői azonban úgy nyilatkoztak, hogy nekik viszont sokkal megbízhatóbb forrásból van értesülésük arról, hogy a nyáron már a gyártás is elkezdődhet…

Kép forrása

Felfüggesztik a film gyártásának előkészületeit
Laptársunk a minap arról számol be, hogy a sokak által megkérdőjelezett forgatókönyv körül éleződő feszültség és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos halála miatt teljes a káosz a film körül. Elsősorban azért, mert bizonytalanná vált a pénzügyi háttér, és az, hogy az állam valóban akar-e milliárdokat költeni egy olyan alkotásra, amelyet az első pillanattól botrányok öveznek. Az sem kizárt, hogy a film előkészítése végleg leáll. A beszámoló szerint Ferenczy Gábor producer a héten összehívta a Hunyadi-film előkészítéséért felelős stábot, köztük Szász János rendezőt és Hegedűs Bálint forgatókönyvírót, és közölte velük: felfüggesztik a film gyártásának előkészületeit. A csapatot lesújtotta a hír, ugyanakkor nem érte őket teljesen váratlanul. Eredetileg júliusban kezdődött volna a forgatás, ám az előkészületek annyira lassan haladtak, hogy már a mostani bejelentés előtt biztossá vált, azt az időpontot nem fogják tudni tartani. 

Kép forrása

Szirupos hollywoodi stílus
A viharos filmtervvel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a nándorfehérvári diadalról szóló film rendezését annak a Szász Jánosnak adták, akiről a közéleti diskurzus jobb oldalán az a vélemény alakult ki: nem sok köze lehet a nemzeti múlt heroikus bemutatásához. A forgatókönyvet Hegedűs Bálint, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója és kurátora írta volna, amit pedig eleve összeférhetetlennek ítélt a sajtó. 
Az igazi felzúdulást azonban a nyilvánosságra került forgatókönyv, illetve annak néhány részlete váltotta ki. A szövegben „héber tüzérek”, „lovári pattantyúsok”, „horvát huszárok” vagy például a babgulyás szerepel, egyszóval megannyi téves, történelminek nem nevezhető fogalom. A legnagyobb baj persze nem ezekkel a viszonylag könnyen orvosolható hibákkal volt, hanem a történet alapjaival: azzal, hogy a mese egy képzeletbeli testvérpár szerelmét dolgozza föl, afféle szirupos hollywoodi stílusban, s minden hiányzott belőle, amit nekünk, magyaroknak, Hunyadi János és a nándorfehérvári diadal jelent.  

Kép forrása

Petíció a történelemhamisítás ellen
A forgatókönyv egyes részleteinek megszellőztetése után Hegedűs Bálint és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, állítván, hogy nem lesz semmi gond, kiváló filmalkotás készül majd a nándorfehérvári győzelemről. Ám akadt, akik nem tudták komolyan venni az ígéretet, s rendezők, filmes szakemberek (pl. Bicskei Zoltán, Dárday István, Deák-Sárosi László, Jankovics Marcell, Jelenczki István, Olasz Ferenc, Puszt Tibor) aláírásával petíció indult a történelemhamisító Hunyadi-film ellen, tavaly decemberben pedig tüntetést is szerveztek ellene.
A Pesti Srácok cikkére reagálva a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken közölte, hogy folytatódnak Az utolsó bástya című film előkészületei, a munka nem állt le. „Az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani. A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotói szándék szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt” – áll a dokumentumban. 
És e két „biztos forrásból” származó értesülés szembeállításával minden eddiginél átláthatatlanabbá vált a tervezett Hunyadi-film sorsa.