Százezer dolláros önbefűzős cipő

Csaknem százezer dollárért (huszonhatmillió forintért) kelt el egy önbefűzős Nike-cipő, amelyet Michael J. Fox viselt a Vissza a jövőbe című film folytatásában. A bal lábra való sportcipő a magától bekötődő Nike Air Mags-modell egyik darabja volt. Az 1989-ben készült filmben Marty McFly (Fox) és Doki (Christopher Lloyd) 2015-be, a jövőbe utazik, ahol a cipők önműködően fűződnek be.

Kép forrása

Múlt és jövő
A Vissza a jövőbe (eredeti cím: Back to the Future) 1985-ben bemutatott sci-fi-komédia, amely a Vissza a jövőbe-trilógia első része. A filmet Robert Zemeckis rendezte, és közösen írta Bob Gale-lel. A sztori alapötlete Bob Gale-től jött, aki elgondolkozott azon, milyen lett volna, ha a saját apjával egyszerre járt volna iskolába. A forgatókönyv azonban egyik stúdiót sem érdekelte, egészen Zemeckis 1984-es filmje, A smaragd románca sikeréig. Ekkor csatlakozott producerként a stábhoz Spielberg, később zeneszerzőként Alan Silvestri is.
A főbb szerepekben Michael J. Fox, Christopher Lloyd és Lea Thompson láthatók. Az Amblin Entertainment készítette, a Universal Pictures forgalmazta. Amerikában 1985. július 3-án, Magyarországon 1987. október 15-én, felújított változattal 2015. október 15-én mutatták be a mozikban. 
A filmben Michael J. Fox alakítja Marty McFly-t, a tizenéves srácot, aki balszerencsés körülmények közepette visszakerül 1955-be, ahol találkozik majdani szüleivel. Nemcsak össze kell hoznia őket, de annak is meg kell találnia a módját, hogy Dr. Emmett Brown (Lloyd) segítségével visszajusson 1985-be.

Kép forrása

A jövő szimbólumai
A film bemutatása óta a lebegő gördeszka mellett az önbefűzős cipő is a megvalósuló jövő szimbólumává vált. A valóságban persze egyiket sem sikerült piacra dobni, bár mindkettővel folytak kísérletek. 
A most gazdát cserélt cipő eredetileg egy Nike-alkalmazott gyűjteményéhez tartozott. A ritkaság azonban olyan rossz állapotban van már, hogy csak portlandi vásárlók licitálhattak rá, mivel nem bírta volna ki a szállítást. 
2011-ben ezerötszáz párat készítettek a nevezetes sportcipőkből, kifejezetten azért, hogy a bevétellel az alapítványt támogassák, ám ezek a cipők nem voltak önbekötők. Az önbefűzős modellre a Nike 2013-ban adta be a szabadalmi kérelmet. De nem ért el vele komoly sikert. 

Kép forrása

Fox alapítványa
A most gazdára talált fél pár sportcipőt kilencvenkétezer egyszáz dollárért vásárolta meg egy gyűjtő az eBay árverésén, a bevétel pedig a Fox parkinson-kutatással foglalkozó alapítványát támogatja. Fox 2000-ben hozta létre az alapítványt, miután a kilencvenes évek elején kiderült, hogy parkinson-kórban szenved. Az ötvenhét éves Fox alapítványa már több mint hatszázötvenmillió dollárt (száznyolcvannégy milliárd forintot) fordított a parkinson-kutatásra, ezzel a legnagyobb nonprofit alapítvánnyá vált, amely a betegség gyógymódját keresi.