Filmvásznon a Panama-iratok

Érdekes mozi terveiről adott hírt a The Hollywood Reporter. Film készül a világ legnagyobb offshore-botrányáról. A forgatókönyvet a rendező, Steven Soderbergh megszokott alkotótársa, Scott Z. Burns írta Jake Bernsteinnek a nemzetközi offshore botrány hátterét megvilágító Secrecy World: Inside the Panama Papers Investigation of Illicit Money Networks and the Global Elite című könyve alapján.

Kép forrása

Adattömeg
A Panama-iratok néven ismertté vált dokumentumok a rejtett tulajdonosi hátterű offshore vállalatokat kezelő Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratai, melyeket egy ismeretlen juttatott el a német Süddeutsche Zeitung tényfeltáró rovatának munkatársaihoz 2016-ban. A kiszivárogtatott dokumentumok több mint két és fél terabájt mennyiségű adattömegében e-mailek, weboldalak, pénzügyi adatok is szerepelnek. A hatalmas adatmennyiség miatt a német lap az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának segítségét kérte a dokumentumok feldolgozásához. A történelem eddigi legnagyobb adatkiszivárogtatási ügyén így a világ mintegy nyolcvan országának négyszáz újságírója dolgozott. A Panama-iratokat feldolgozó újságírók nagy nemzetközi vállalatok, politikusok, üzletemberek és hírességek adóelkerülési gyakorlataira világítottak rá, bemutatva a legfontosabb adóparadicsomokat is.

Kép forrása

Élősködők
Az botrány 2016 áprilisában robbant ki, miután megjelentek a sajtóban a több mint kétszáztizennégyezer offshore cégről és tulajdonosaikról szóló információk a panamai ügyvédi irodából kiszivárgott tizenegy és félmillió dokumentum alapján. 
Az adatok bepillantást engedtek egy addig láthatatlan, párhuzamos világba, ahol milliárdokat forgatnak és rejtegetnek óriáskonszernek, politikusok, európai miniszterelnökök, a világ számos diktátora, sejkek, királyok, drogbárók, titkos ügynökök, FIFA-hivatalnokok, szupergazdagok és hírességek. A gazdasági, politikai elit, amely semmiféle közösséget nem vállal polgártársai többségével, csak valamiféle élősködő gyanánt telepszik hátára, a sajtóbotrány hatására megingott. Állami vezetők mondtak le, köztük az izlandi miniszterelnök és egy spanyol miniszter is, valamint nyomozások indultak világszerte.

Kép forrása

Streep titkos szerepe
Most ez az világidegen elit újabb pofont kap. A The Laundromat (A mosoda) című film forgalmazása iránt a Netflix érdeklődik, korábban arról is szó volt, hogy eleve a műsorszóró gyártásában készülne a produkció. A producerek között van Michael Sugar, Lawrence Grey, Gregory Jacobs, Soderbergh és Burns is. Soderbergh filmjében Gary Oldman és Antonio Banderas is játszik majd és biztos, hogy ugyancsak benne lesz Meryl Streep, de, hogy milyen szerepet kap a filmben, azt egyelőre titokban tartják. Streep egyébként idén újabb Oscar-jelölést gyűjtött be Steven Spielberg A Pentagon titkai című filmjében nyújtott alakításáért. A színésznőt júliusban a Mamma Mia! folytatásában láthatják viszont a nézők, és a karácsony táján a mozikba kerülő Mary Poppins visszatér című filmben is szerepel.