Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét

Oscar-díjra jelölte a Testről és lélekről című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia: a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit Los Angelesben jelentették be.

Kép forrása

Saultól a lélekig
Enyedi Ildikó műve az Una mujer fantástica című chilei, A négyzet című svéd, a The Insult című libanoni és a Szeretet nélkül című orosz alkotással lesz versenyben a díjért.
Magyar film eddig két alkalommal kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása, 2016-ban pedig Nemes Jeles László holokausztdrámája, a Saul fia. 
„Zsinórban harmadik éve szurkolhatunk magyar filmnek az Oscaron. Gratulálok a Testről és lélekről alkotóinak az Oscar jelöléshez” – írta a bejelentés után a Twitter közösségi portálon Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, utalva ezzel arra, hogy tavaly Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje is Oscar-díjat kapott a legjobb rövidfilm kategóriában. De azt is érdemes megemlíteni, hogy 2015-ben Szász János A nagy füzet című filmje is felkerült az Oscar szűkített listájára, igaz ez a film végül nem jutott tovább.

Kép forrása

Álmukban szarvasok
A Testről és lélekről többek között elnyerte a fődíjat a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén, főszereplője, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat.
A történet egy vágóhídon játszódik, ahol az autisztikus személyiségjegyekkel rendelkező minőségellenőrről és az igazgatóról kiderül, egy ideje ugyanazt álmodják: álmukban szarvasok képében egy párt alkotnak. Ehhez képest a valóságban nagyon nehezen találják meg az utat egymáshoz.
A film forgalmazási jogait összesen kilencvenegy országban vették meg, Amerikában a Netflix forgalmazza.

Kép forrása

Oscar-kampány
Az Oscar szűkített listájára való felkerülés alkalmából tartott sajtótájékoztatón egyebek mellett az is szóba került, hogy az Oscar-hajrában mik lesznek a film körüli feladatok. A rendező, Enyedi Ildikó úgy nyilatkozott, hogy ő tud olyan remek filmekről, amik elsüllyedtek már a marketing hiánya miatt. A Testről és lélekről pedig tényleg nehéz falat marketingszempontból külföldön, mivel ez nem egy blockbuster, nem egy tuti film.
Mécs Mónika, a film producere úgy nyilatkozott: ma még örülünk és fél méterrel a föld felett lebegünk, holnaptól viszont munka van... Hozzá tette, hogy még ha nem is tűnt fel, eddig is volt már Oscar-kampánya a filmnek, de mostantól látványosabb lesz.
A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy egyelőre még nem volt sok helyen látható a film, és sajnos a jövőben sem mutathatják be minden amerikai moziban. Összesen hat vetítésre van lehetőség (pl. New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban), ide kell megszervezni, hogy minél többen eljöjjenek.
A díjátadót a phjongcshangi téli olimpia miatt a szokásos február helyett ezúttal március 4-én tartják a Los Angeles-i Dolby Színházban. Az amerikai filmművészet legrangosabb elismeréseit kilencvenedik alkalommal adják át, a ceremóniát a világ több mint kétszáz országában közvetítik.