Mozi a csillagos ég alatt

Hogy lehet kellemesebben eltölteni egy fülledt nyárestét annál, mint egy hatalmas adag kebabbal és egy korsó sörrel letelepedve egy gigantikus vetítővászon elé? Pontosan: ugye nem sok mindennel? Az immár hagyománnyá vált bécsi Open Air Mozi kínálatából – a Sundance-díjas filmektől a hollywoodi sikerfilmekig – mindenki kedvére mazsolázhat.  

A program rendezőinek kreativitása nemcsak a látványos, moziszerű helyszínválasztásban nyilvánul meg, hanem a sokoldalú filmválasztékban is. 
A Rathausplatzon idén is az opera-, operett-, balettelőadásokon, jazz- és popkoncerteken forgatott filmek állnak a középpontban, míg hétvégente élőzene várja az érdeklődőket. A korgó gyomorral érkezők számos nemzetközi ételstand ínyencségeiből válogathatnak. 

Az Augartenben június 29-től szeptember 3-ig kortárs és klasszikus filmeket vetítenek. A program kínálatát az idén először workshopok, koncertek, előadások is színesítik, a Film Archiv Austria pedig itt hirdeti ki okostelefonfilm pályázatának nyertesét. 

Immár tizennegyedik alakalommal alakul át a Fővárosi Könyvtár tetőterasza Bécs legmagasabban fekvő mozijává, ahol a nézők a lágy szellő fuvallatát élvezve olyan kultuszfilmeket nézhetnek, mint Az eljövendő napok (Mia Hansen-Love), a Thelma és Louise (Ridley Scott), Az órák (Stephen Daldry) vagy a 8 nő (Francois Ozon). 

A populáris és a meghökkentő filmek izgalmas egyvelegét kínálja az Aréna nyári mozija. Egyebek mellett Andrej Tarkovszkij Sztalkerje, Ken Loach Én, Daniel Blake című filmje vagy Josef Hader Mérgezett egér című vígjátéka a mezőn heverészve nyújthat könnyed kikapcsolódást az érdeklődőknek. 

Simmering nagy kastélyudvara, a Schloss Neugebäude romantikus szabadtéri filmszínházzá változik. A repertoárban olyan kasszasikerek szerepelnek, mint a Bridget Jones babát vár (Sharon Maguire), az Inferno (Ron Howard), a Rossz anyák (Jon Lucas, Scott Moore), Vaksötét (Fede Alvarez) vagy A lány a vonaton (Tate Taylor). 

Bécs egyetlen vándormozija, a Volxkino az idén is a legszokatlanabb helyszíneken – metróállomáson, nyilvános tereken, piacokon, a Gürtelen, illetve a város határában – várja a filmrajongókat. Olyan díjazott filmek peregnek a mozivásznon, mint az Oscar-díjas Alkony sugárút (Billy Wilder), Stanley Kubrick 1957-es fekete-fehér háborús drámája, A dicsőség ösvényei, vagy az Éljen a szabadság (Roberto Ando). 

A rövidfilm műfaj kedvelőit a Volkskundemuseumban várják a vetítések. Július 21-én pedig a Naschmarkt aszfaltos parkolója egy hatalmas nappalivá változik, ahol a meglepetésfilmet ezúttal mindenkinek fülhallgatóval kell végignéznie. 

Vegyük a pokrócot a hónunk alá és a csillagos ég alatt, a nyár friss illatát beszippantva hagyjuk, hogy magával ragadjon minket a filmek varázslatos világa. Jó lenne egy efféle Open Air Mozi buli Budapesten is, de talán még jobb lenne a Balatonnál. Biztosan mindenki ki tudna találni fantasztikusan jó helyszíneket…