Elgondolkodtató őrület

MEGJELENT: 2017. április 7. | SZERZŐ: Müllner Nándor Máté

Hát eljött ez az idő is: már nem bújok a takaró alá a horrorfilmek ijesztő jeleneteinél. Újsütetű halált megvető bátorságomat pedig – elhatároztam – a köz szolgálatába állítom. Beültem hát a Széttörve című filmre, hogy tudósítsak önöknek, kisülhet-e valami élvezet abból, ha a filmvásznon az agy betegsége elevenedik meg.

Őrültek! Mi az nekem?

Igen, nagy mellénnyel ültem be a moziterembe, könnyű győzelemre számítva a horror felett. Hiszen én is azok közé tartozok, akik – szerencsére – még nem láttak bomlott elmét, ezért jobban tartottam az UFO-któl, szellemektől vagy a cápatornádóktól, mint az tébolyultaktól. A múlt hétvégéig életem egyik legnagyobb félelme az volt, hogy valami videokazetta miatt életre kel a tévém. Talán ezért száműztem kisházamból mindkét kütyüt… De erről most nem akarok többet mondani… Tény, hogy az egyszerű, mezei őrület még csak helyet sem kapott a félelmeim toplistáján. Egészen eddig a filmélményig.

A történet
Három „tini lányt”, akik úgy néznek ki, mint akik már régen a húszas éveiket tapossák, egy fickó elrabol, miközben a Mekiben (?) tartott születésnapi zsúrjukról tartanak hazafelé. Bezárja őket valami földalatti bunkerbe, ahol elkezdődik a félelemmel teli várakozás. Vajon mit akarhat tőlük? Nem követett el erőszakot rajtuk, sőt! A férfi igyekezett, viszonylag békésen, valami rendet és rendszert rájuk erőltetni, mintha hosszabb időre tervezne velük. De ha ez így van, mégis meddig kell majd bezárva lenniük a lányoknak? Ha engedelmeskednek neki, túlélhetik a „kalandot”? Érdemes-e várniuk a „felnőttek segítségére”, vagy maguknak kéne szembeszállni fogvatartójukkal?

Félelmetes, mert nem értem
A férfi cselekedetei sokszor szöges ellentétben állnak egymással. Hol itt a logika? Sehol. Ugyanis Kevin testén tucatnyi személyiség próbálja átvenni az irányítás. Skizofrén? Vagy már ennél is több? Elméje huszonhárom működőképes szilánkra tört valamikor a múltban, mindegyik álma az, hogy „kiállhasson a reflektorfénybe”, és a maga hóbortjainak élhessen. Az egyik énje szereti meztelen lányok táncát nézni a holdfényben, a másik divattervező akar lenni, a harmadik rigolyás vénasszony és így tovább… A lányok néha magával a vasakarattal és a halállal néznek szembe, máskor viszont gondoskodó, jóakaratú személyiségekkel találkoznak. Ritkán pedig egy játékos kisgyerekkel, akiben szövetségesre találnak a felnőtt személyiségekkel szemben.  De vajon minek a hatására kerül „reflektorfénybe” egy-egy személyiség? Miért segít az összes megélni az egyetlen perverznek a titkos vágyait, még ha tudják is, hogy ez nem helyes? Hogy lehet, hogy senki sem figyelt fel a Kevinben történő változásokra?

Meggyőzött, hogy létezik
Szerencsére a film nem csak abból áll, hogy ijesztgetni akar minket. Sőt! Mindamellett, hogy a lányok néha menetrendszerűen sikongatnak egy kicsit, a rendezőnek (Shyamalan) nem az volt a célja, hogy nézőire a frászt hozza. Shyamalan elhagyta a horror-kliséket, és valami maradandóbbra koncentrált: azt akarta elérni, hogy a moziteremből kilépve a nézők beszélgessenek a látottakról… és egyre mélyebbre merüljenek a társalgásba, nem is realizálva a bennük felébredő félelem jelenlétét! Meggyőzte a nézőit arról, hogy ez egy igazi problémája társadalmunknak, egy létező betegség. Rávett arra, hogy elgondolkodjunk: lehetséges-e, hogy a mindig mosolygós, pedáns munkatársunk vajon hasonló problémával küzd? És hogyan érte el ezt? A rendező többször háttérbe szorította a lányok kálváriáját, és egy-egy snitt erejéig bepillantást engedett egy skizofrén elme mindennapjaiba. Amelyek – rá kellett döbbennünk – igencsak hasonlóak a mieinkhez: egyik személyisége remekül végzi a munkát, míg a másik pedánsan rendet tart a házában, egy harmadik társadalmi életet él… egyetlen lényeges különbség talán az, hogy mindannyiuk működését felügyeli egy pszichiáter, aki a skizofrénia sok évnyi eredménytelen kezelése után arra az elhatározásra jut, hogy nem lehet újra összerakni az ilyen embereket. Viszont személyiségük egyes részeit (ha nem az összeset) a társadalom szolgálatába lehet állítani! Jól sikerült a kísérlet, igaz?

Emelem kalapom
Az, ahogyan Shyamalan a félelembe manipulálta erősnek hitt lelkemet, abszolút lenyűgözött. Valami nagyobb és tartósabb érdekében képes volt beáldozni a horror szokványos megoldásait. Határtalanul tisztelem emiatt… és ezen az sem tudott változtatni, hogy a katarzis után eléggé direkt módon megágyazott a folytatásoknak. Ugyanis tényleg várom, hogy Shyamalan újra valami nem várt reakciót váltson ki belőlem, és hogy ismét brillírozni lássam James McAvoyt a háborgó személyiségek gyűrűjében. Az ő zsenialitása tette teljessé a filmet. Látni, ahogyan egy tehetséges ember tudása legjavát nyújtja (nem a díjat osztó zsűrinek, vagy saját egójának!) az egyszerű nézőknek… végtelen tiszteletet és szeretetet ébresztett bennem a színész iránt. Míg mások egész életükben próbálkoznak kitörni egy-egy szerep, klisé vagy díj utáni áhítatból, addig McAvoy két kurta óra alatt meggyőzött arról, hogy ő bármire képes lehet. És ez minden rajongásra méltó.
De vajon megérett-e már arra, hogy a második részben összemérje erejét Bruce Willissel?Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email