Burger-sztori

Úgy tűnik, minden nagy vállalati birodalom mögött csalás és ármány is található. Lehet, hogy itt az ideje, hogy ezt a kijelentést, tényként könyveljük el? A fiatalos facebook után ugyanis most a családi értékeket lándzsájára tűző McDonald’s történetéről készült el egy leleplező film, amely kicsit megsavanyítja a sajtburger ízét a szánkban…


Az Alapítók
Persze mindenki – ahogyan én is – rávágja, hogy ők a McDonald testvérek (meg a bohóc). Ami, mint kiderül a két órás filmből, valamilyen módon igaz is. Tényleg ők találták ki a módszert, amelyet ma „gyorséttermek” használnak. Tökéletes összhang a konyhában, precizitás a pult mögött, fél perc alatt teljesített rendelések. És ahogy az a film első perceiből kiderült, ez valóságos csodának számított az ötvenes évek Amerikájában. Mint ahogy az is zseniális ötlet volt, hogy bárhol el lehet fogyasztani az ebédünket a papírcsomagolásnak köszönhetően. Hát igen! Mac és Dick McDonald forradalmasította az amerikai konyhát a kicsiny San Bernardinoban 1954-ben. A kérdés már csak az, hogyan sikerült elindítani világhódító útjára a két testvér által kitalált módszert és az arany íveket.


Vérszagra gyűl az éji vad
Pontosabban egy utazó mixerügynök. Ő a másik főszereplőnk, az idősödő Ray Kroc, aki az évek során bejárta Amerikát, meggyőzve befolyásolható áldozatait, hogy szükségük van az éppen árult termékeire. Azonban most az egyszer ő lett lenyűgözve! Amikor meglátta a két testvér éttermét, megízlelte a hamburgerüket, minden ösztöne azt súgta, hogy itt valami kivételes dolognak a tanúja, ami megváltoztathatja a világot. És ha sikerül valahogy a részesévé válnia, akkor egy életre meg fog szabadulni az anyagi gondoktól. Minden rábeszélő tehetségét latba vetette hát, és rávette a fivéreket, hogy vegyék be társnak, és bízzák rá egy étteremlánc megszervezését. A végeredményt pedig ismerjük. A világ legeldugottabb szegletében is ehetünk már az amerikai csodából. De vajon mennyire volt göröngyös az az út, amely idáig vezetett? Tényleg érdemes a történteket egy filmben megörökíteni?


Minden kezdet nehéz
A film remekül bemutatja, hogy a kezdet kezdetén milyen nehézségekbe ütközhet egy kis, terjeszkedő vállalat. Hogy a vezetők szinte soha nem pihenhetnek meg, hiszen véget nem érő a munka: befektetők keresése, a személyzet betanítása, a rendszer és a minőség megőrzése a különböző éttermekben… és persze a haszon megszerzése, amely további éttermeket megnyitásához vezethet. Hatalmas feladat. És még nehezebbé válik, ha az is bonyolítja az ügyet, hogy a cég vezetőinek abszolút más céljai vannak! A McDonald fivérek álma ugyanis egy-két étterem létrehozása és vezetése lett volna. Egy olyan vállalkozás, ami megmarad családiasnak és átláthatónak. Azt szerettek volna, ha ők felügyelhetik az éttermüket, benne dolgozhatnak és örömet szerezhetnek a vásárlóknak. Kroc célja ezzel szemben az volt, hogy ő, az ötvenes éveit taposó, sikertelen utazó ügynök végre bizonyítson magának és mindazoknak, akik kinevették az évek során! Létre akarta hozni a világ legnagyobb és legsikeresebb étteremláncát. Bármi áron.


Kenyértörés
Persze mindenki szimpatizálni fog a filmet nézve a joviális, széplelkű és dolgos Fivérekkel. Ki ne tenné? Hiszen az ő sorsuk az, hogy családot alapítsanak, és szülővárosukban mindenki ismerje és szeresse őket. Ők a tehetséges emberek, aki bár többre hivatottak, mégis beérik egy átlagos álommal. Bájos vesztesek ők, akik önszántukból engedték magukhoz közel a farkast. Kroc ugyanis nem ilyen. Ő olyan, aki képes felépíteni egy birodalmat, kormányozni és folyamatosan sikeresebbé tenni. Soha nem elégszik meg az elért eredménnyel. Azért hogy előbbre léphessen, bármit hajlandó megtenni. Úgy alakítja személyiségét, ahogyan csak a szükség hozza. Amíg a Fivérek elismerésére van szüksége, addig ő is dolgozik az éttermekben. Majd amikor biztosnak érzi pozícióját, felhagyva ezzel a „családi vállalat” jelszavát szajkózva indul toborozni olyan megbízható menedzsereket, akikre nyugodt szívvel rábízhatja egy-egy étterem felügyeletét. És amint eléggé megnő a hatalma és befolyása… elveszi az áhított nőt, és kivásárolja a gyors változásokat ellenző üzlettársait a vállalkozásból. Ray Kroc az az ember, akit mindannyian megvetünk, mégis a lelkünk mélyén néha azt kívánjuk, hogy bárcsak lehetnénk annyira kegyetlenek és számítóak, mint ő. Olyan emberek, akiknek az életéről érdemes filmet készíteni. Sikeresek.