Indul a Meseterasz

Rendhagyó gyerekirodalmi videókritika-sorozatot indít az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum április 6-ától. Az új és hiánypótló műsor hetente jelentkezik saját YouTube-csatornáján Meseterasz címmel.

Kép forrása

Őszinte hangon
Az öt-hét perces kisfilmekben két független irodalmár-pedagógus-szülő, dr. Harmath Artemisz és Nagygéci Kovács József beszélget-vitatkozik ismeretterjesztő jelleggel, mégis tömör szakszerűséggel a gyerekirodalom legújabb jelenségeiről, kiadványairól. A Meseterasz beszélgetéseinek, vitáinak alapja a műsorvezetők gyermekirodalmi szakismerete és évtizedes pedagógiai gyakorlatuk a kisiskolától az egyetemi katedráig. 
Az adásokban gyerekek is beszámolnak olvasmányélményükről. Harmath Artemisz ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „a gyerekek a műsor korábbi Facebook-felhívására jelentkeztek. Olyan gyerekek ők, akik sokat olvasnak, és szívesen el is mondják a véleményüket.”
A gyerekek szerepeltetése a műsorban a kezdeményezés őszinte hangját is garantálja. Az előzetes elképzelések között hangsúlyosan szerepelt, hogy nem a kiadók által preferált könyveket ajánlják, és nem is mindig azt fogják mondani, amit a kiadók szívesen hallanának.

Kép forrása

Az igénytelenség szűrése
Műsoronként egy-egy frissen megjelent gyerekkönyvről és egy gyakran újraolvasott, újra „felfedezendő" régebbi műről esik szó. A hiánypótló műsor célja a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése.
Arra törekszünk – fogalmazott Harmath Artemisz –, hogy minél szélesebb körből merítsük a kibeszélendő könyveket, átnézve a kiadók legfrissebb kínálatát, hiszen legfontosabb célunk a minőségi gyermek- és ifjúsági irodalom bemutatása, a nyelvi vagy vizuális igénytelenség szűrése.
A sorozatban antológiák, prózakötetek, lírakötetek, újra kiadott művek is helyet kapnak, de feldolgoznak majd olyan kiadványokat is, amelyek az irodalom határterületein mozognak: képregényeket, CD-melléklettel ellátott könyveket, ifjúsági bibliákat és más hasonlókat.
Az első négy adás szinte minden korosztályt megszólít: a kamaszok a rendszerváltásról, az óvodások a gyászról, a kisiskolások a barátságról ismerhetnek meg friss kiadványokat.

Kép forrása

Szülőknek, pedagógusoknak ajánljuk

A programba kerülő művek, témák szűrésének, válogatásának szempontja az olvasásra nevelés. 

„Elsősorban szülőknek, pedagógusoknak ajánljuk az új YouTube-csatornát” – magyarázta a kritikus, irodalomtörténész. „Szeretnénk segíteni abban, hogy azok, akik gyermekekkel foglalkoznak, könnyebben eligazodjanak a gyermekkönyv-kínálatban. Ötleteket adunk az óvónőknek a délutáni olvasmányok, a tanítóknak a kötelező és ajánlott olvasmányok, a nagyszülőknek, rokonoknak pedig az ajándékkönyvek kiválasztásában. Készülünk óravázlatokkal, beszámolunk a friss kiadványokról, követjük a magyarországi gyerekkönyvpiac eseményeit, jelenségeit, elmondjuk, melyik korosztálynak, melyik verseskönyvet, mesekönyvet, ifjúsági regényt ajánlanánk.”  
Bízom benne – tette hozzá a kezdeményezés vezetője –, hogy hamar megtalálnak minket, akik keresnek, és hiánypótló kezdeményezésünk segít nézőinknek a különböző családi, iskolai olvasási stratégiák megismerésében és kipróbálásában.
A Meseterasz mindezek mellett kapcsolódik az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrumban induló offline és online ismeretterjesztő programokhoz.