Útmutató a gyerekkönyvekhez – A „Szívünk rajta” program

A gyermekirodalom véleményem szerint kiemelt fontosságú része a kultúránknak. Egyrészt azért, mert a fiatalok irodalmi szocializációjáért felel, hiszen egy-egy jó gyerekkönyv vagy ifjúsági regény belépő lehet az olvasás világába, másrészt pedig a mesék szimbólumaikkal és rejtett összefüggéseikkel tanítják és segítik az olvasót kortól függetlenül. Hónapról hónapra számos gyermekeknek szánt könyv jelenik meg, de vajon hogyan igazodjunk el az óriási választékban? A Szívünk rajta program ebben nyújt segítséget!

Kép forrása

A gyerekirodalom polcai
A gyerekirodalomra fontossága ellenére talán kevesebb figyelem irányul, melynek következtében sokan nehezen tudják eldönteni, vajon melyek azok a könyvek, amiket érdemes megvásárolni. Egyik szülő sem szeretne silány olvasmányt adni a gyereke kezébe, nem beszélve arról, hogy vajon, amit mi megfelelőnek ítélünk, az gyermekünk tetszését is elnyeri-e. A „Szívünk rajta” program ebben a nehéz helyzetben nyújt segítséget, azáltal, hogy segít eligazodni a gyerekirodalom polcai közt. A kezdeményezést 2014-ben az UNICEF és a Bookline indította útjára, amihez 2017-ben a Libri is csatlakozott. A program koncepciója, hogy egy válogatott zsűri szemlézi a kiadók éppen megjelenő, friss gyerekkönyveit és az arra érdemeseket „Szívünk rajta” matricával látja el. 

Kép forrása

Szakmai zsűri és kritikus gyerekek
A program zsűrije két részből áll: a könyveket egyrészt szakmai bizottság vizsgálja, közöttük találunk pszichológusokat, írókat és gyermekjogi szakértőket is. Hogy milyen szempontok alapján ítélik meg a könyveket? Nos, az elsődleges szempont természetesen a szövegfelépítés. A zsűri olyan műveket keres, amelyek nemcsak érthetőek az ajánlott korosztály számára, de izgalmas és egyedi olvasmányélményt is nyújtanak. Fontosnak tartják továbbá, hogy a könyvek kérdéseket ébresszenek a fiatalokban, és ezek alapján párbeszéd alakuljon ki a szülők és a gyerekek között. A szöveg mellett a képi világ is kiemelt szempont. Olyan műveket keresnek, ahol a szimbolika egyensúlyban van a szöveggel, de a képek akár önálló alkotásként is megállnák helyüket. 
A szakmai kritikusok mellett a célcsoport tagjai, vagyis a gyerekek is olvassák és értékelik a műveket. A kiválasztás rendszerében az ő szavazataik részesülnek előnyben, tehát a gyermeki vétó derogálja a szakértők véleményét, mely remekül reprezentálja a program céljait. 

Kép forrása

Mesél, segít, fejleszt és rád talál
A könyveket ezek után négy kategóriába sorolják. A mesél csoportba kerülnek azok a könyvek, amelyek az olvasó fantáziájára építenek, képzelete határát feszegetik. Olyan klasszikusok tartoznak ide, mint például Fekete István Vuk című regénye, de olyan új alkotások is, mint Boldizsár Ildikó Mesék az élet csodáiról című műve. A második kategória a segít címkét viseli. Ezek az olvasmányok segíthetik a szülőket a gyermeknevelésben, a gyerekeknek pedig félelmeik leküzdésében, személyiségük fejlesztésében. Itt találjuk olyan elismert szakemberek, mint Kádár Annamária vagy Vekerdy Tamás könyveit. A harmadik kategória a fejleszt, ahol természetesen nem kell tartanunk szájbarágós módszerektől: ezek a könyvek játékos módon fejlesztik a gyerekek szókincsét, számolási képességét, továbbá szélesítik a világról való ismereteiket. A negyedik, rád talál kategóriában olyan könyveket találunk, amelyek bevonják, inspirálják és kritikus gondolkodásra késztetik az ifjú generációt.

Kép forrása

Minden hónapban egy kiemelt könyv
Havonta több mű is megkaphatja a „Szívünk rajta” matricát, egyet pedig minden hónapban kiemelnek, ez lesz a hónap gyerekkönyve. Márciusban például A világ legszebb mondái című könyv részesült ebben a megtiszteltetésben. A Katharina Neuschaefer által írt mitologikus gyűjteményt Bölecz Lilla illusztrálta. Minden kiemeléshez tartozik egy rövid szöveges ajánlás is, az említett könyvet Ruff Orsolya ajánlja, a következő sorokkal: „Az északi és nyugati legenda- és mitológiavilág kapuját tárja szélesre ebben a kötetben Katharina Neuschaefer, melyen nem lehet elég korán belépni. Hősök, félistenek, rettenthetetlen harcosok és titokzatos tündérek váltogatják egymást a kötet lapjain, akik harcolnak, szeretnek, ármánykodnak és mindig valami nagyobb és örökbecsűbb felé törekednek.” A „Szívünk rajta” weboldalát böngészve megtekinthetjük az előző hónapok ajánlásait is, kereshetünk a fent említett kategóriák alapján, vagy kutakodhatunk korosztály szerint, hogy minőségi, mesés élményre találjunk.