Türelmet tanulunk

A könyv első oldalán egy ajánlást olvashatunk az írótól: „Minden szülőnek, aki úgy érzi, hogy soha sem lesz vége a napnak.” Bizony, a türelemre nagy szükség van, főleg akkor, ha egy családban két óvodás kisgyermek is él. Csapody Kinga kedves kis könyvében – Türelmesek lettünk! (A szüleim és én is) – pontosan egy ilyen család életét kísérhetjük figyelemmel, egy héten keresztül, méghozzá a nagyobbik gyerek Hanka, szemszögéből. Hanka a mesélő, és öccse Zsombi, egy átlagos, óvodás testvérpár. A kislány elmeséli nekünk, hogy hogyan is tanult türelmet. De, nemcsak ő, hanem a szülei is.

Hétfő

A gyerekeknek nincs kedvük felkelni, és óvodába menni. Emiatt szinte egész úton nyafognak. Az óvó néni is panaszkodik rájuk, mert nem akarnak délben lefeküdni. Nem akarnak az anyukájukkal postára, és boltba menni, ezért óvoda után, a játszótérre veszik az irányt. De ott is akad konfliktus, mivel Hanka nem szereti más gyereknek odaadni a játékát. A két testvér a vacsorát sem akarja megenni, és a mesén is összevesznek.

Kedd

Az apa viszi óvodába a gyerekeket. Mivel az indulás sokkal lassabb, mint az anyánál, a két gyerek egyre türelmetlenebb. Nem értik, hogy miért nem szaladgálhatnak a lépcsőn, és ráadásul egy telefonhívás miatt az apuka sem tud rájuk odafigyelni. Az esti rajzverseny a két gyerek korkülönbsége miatt győztes nélkül zárul, amit mindketten sérelmeznek. 

Szerda
Reggel a gyerekek összevesznek a WC-használaton. Zsombi, még nem tudja vissza tartani, Hanga pedig türelmetlen vele. Hanga úgy érzi, hogy ő már sokkal többet tud az testvérénél, és mindenkinél, ezért unatkozik az óvodában. Otthon már a tévénézés jelenti a problémát, mivel a két gyerek nem ugyanazt akarja nézni. Az anyuka kikapcsolja a tévét, amit a gyerekek nem tartanak igazságosnak.

Csütörtök

Hanga tornázni megy. Petra néni is türelemre inti a gyerekeket, de a kislány szerint ez nagyon nehéz feladat. Mivel ide más óvodából is járnak gyerekek, egy kis lökdösődésből verekedés kerekedik. Anyukája nagyon szomorú lesz a dolog miatt, és igyekszik Hangával, és Zsombival megbeszélni a történteket. Itt, a könyvben a kicsik le is rajzolhatják, hogy mikor nehéz türelmesnek lenniük.

Péntek
Az óvodások bábszínházba mennek. Türelmetlenül várják az előadás kezdetét, ezért kiabálnak, fészkelődnek. Az előadás után is hasonló türelmetlenséggel várják a hazafelé tartó metrót. Hanga mindig úgy érzi, hogy sokára jön érte az anyukája, ezért délután arról beszélgetnek, hogy mikor lesz majd a születésnapja, vagy a karácsony, és milyen türelmesnek kell lennie addig. Egy kisgyereknek, ez szörnyű hosszú időnek tűnik.

Szombat
Végre a szülők is pihenhetnének, de a gyerekek korán felébresztik őket, annak ellenére, hogy az apa, azt kéri a két gyerektől, hogy hagyják egy kicsit aludni őket. Az apa ettől morcos lesz egész nap. Az anya viszont kifogy a türelemből, mikor kiborítva a játékokat, hátráltatják a porszívózását. Kiabál velük, de aztán rögtön meg is bánja, és leül a két gyerekkel a türelemről beszélgetni. Elmondja nekik, hogy mitől fogyott el a türelme. Felidézi az egész heti bosszúságokat, majd rávilágít, hogy neki is vannak hibái, és akkor azt szeretné, ha vele is türelmesek lennének a gyerekei.

Vasárnap
Úgy látszik, a gyerekek megértették az előző napi intelmeket, és sokkal türelmesebbek lettek egymással, és a szüleikkel is. Reggel nem ébresztik fel az apjukat, segítenek az anyjuknak, és egymásnak is. Mivel a türelem, türelmet terem, egy nyugodt, játékos, kirándulós, családi vasárnap kerekedik a végére. Szóval, érdemes egymással türelmesnek lenni.
A könyv óvodásoknak, és szüleiknek íródott. A történetben az anyuka, minden nap beszélget a gyerekeivel. Elmondja nekik, hogy miért nem helyes a viselkedésük. A történetben így minden benne van, ami a kisgyermekek nevelése közben előfordulhat. Olvasás közben a kicsik magukra ismerhetnek, és elkezdődhet felnőtt és gyerek között egy párbeszéd, ami talán mindannyiukat egy kis türelemre taníthatja. Hiszen, mindenkinek lehet rossz napja, és mindenkinek lemerülhet a türelmi szintje. A történetet Pásztohy Panka vidám, élettel teli illusztrációi teszik izgalmassá. A könyv a Manó Könyvek kiadónál jelent meg.