Egy sokszoros bajnok filozófiája

Az elmúlt évtizedek legsikeresebb, közelmúltban visszavonult ultrafutója, Scott Jurek különleges életrajzi kötettel lepte meg a közönséget. A legendás sportoló e memoárban nem csupán pályafutásáról ad számot, de egyúttal arról a sajátos életfilozófiáról is, melynek segítségével bejárta útját, és a csúcsra jutott. 
A Futni, enni, élni című könyv – a Park Kiadó jóvoltából, - immár magyarul is hozzáférhető az olvasók számára. 



Kép forrása

Út a Halál-völgyön át
Scott Jurek pályája olyan, mint a mesebeli legkisebb fiú története. Azt példázza, hogyan lehet hittel és szívós munkával a hátsó sorból legelőre kerülni. Számtalan nehézségen, olykor szinte leküzdhetetlen akadályon kellett átverekednie magát ahhoz, hogy a szegény, vidéki kisfiúból napjaink egyik legismertebb ultrafutójává lépjen elő. 
1999-ben a teljes ismeretlenségből futott be az emberfeletti kihívásokkal teli, híres-hírhedt, Western States Endurance Run élvonalába. Ezt a versenyt aztán hét, egymást követő évben megnyerte, egymás után döntögetve a rekordokat. Kétszer állhatott a dobogó legfelső fokán a Badwater Ultramaratonon, a Halál-völgyön át vezető, 135 mérföldes táv megtétele után. De nevét széles körben ismertté tette a (magukat „futó népnek” nevező) tarahumara indiánokkal folytatott nevezetes futása is, a mexikói Réz-kanyonban. 


Kép forrása

Sugárzó közvetlenség

A könyvet – a sok-sok hihetetlen kaland mellett – Jurek megkapó személyisége teszi letehetetlenné. A „messziről jött” fiú egyszerű közvetlenségével és mesélőkedvével adja át tapasztalatait, míg érzékletes leírásainak köszönhetően szinte magunk is bejárjuk a versenyek lélegzetelállító helyszíneit.  Az elbeszélésekből egy sor különleges ember élettörténete elevenedik meg: a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező barátoké, futótársaké, közöttük gyógyult alkoholbetegeké, kábítószerfüggőké vagy éppen gyógyíthatatlannak diagnosztizált betegeké, akik a futás révén szó szerint új életet nyertek.
Scott Jurek könyvéből lenyűgöző életerő és öröm sugárzik, miközben megrendítő őszinteséggel vall személyes veszteségeiről is, (szülei és barátai haláláról, anyagi csődjeiről) kudarcairól, félelmeiről és (az ultramaratonnal szinte „törvényszerűen” együtt járó) sérüléseiről, melyekből hosszú szívós munkával sikerült felállnia. 


Kép forrása

Vegetarianizmus
Keleti bölcselettel átitatott életfilozófiájának szerves részét képezi a vegetarianizmus. Így a kötet egyúttal szakácskönyv is, tele sztorikkal és anekdotákkal fűszerezett, saját receptettel. Ebből a szempontból a könyv legnagyobb érdekessége – a viszonylag könnyen elkészíthető, izgalmas ételek mellett -, hogy a sportlegenda példája igazolja: a tökéletes fizikai erőnlét húsmentes étkezéssel is elérhető (ennek megkérdőjelezése köztudottan a vegetarianizmussal szembeni egyik leggyakoribb ellenvetés).
A Futni, enni, élni kivételesen inspiráló futókönyv, aminek üzenete nem csupán a futóknak szól, de lényegében mindenkinek, aki hisz abban, hogy érdemes az embernek (olykor akár fogcsikorgatva és kínkeservesen) küzdeni egy-egy cél eléréséért.