A megkerülhetetlen téma: Orbán Viktor

MEGJELENT: 2020. július 14., kedd | SZERZŐ: Oxi

Georgi Markov, egykori alkotmányjogász és sportdiplomata újraértelmezi számunkra Orbán Viktort. A bolgár szerző Az Orbán-jelenség című könyvében sorra veszi a miniszterelnök politikai útját, annak kacskaringóit, illetve ellenzékben és kormányzásban eltöltött periódusait. Ezek mellett arra a kérdésre is választ ad, hogy mi Orbán Viktor sikerének titka, amire ugyan mi magyarok már ellenzéki és kormányt támogató oldalról is megadtuk a magunk válaszait, de Markov elemzése új megvilágításba helyezi az ország első emberét.

Kép forrása

A közélet tematizálása
Az átlagember szempontjából úgy is fogalmazhatunk, hogy Orbán Viktor az a politikus, aki a magyarok számára érthetővé tette a politikát, aki 2010 óta tartó harmadik ciklusában is tartja az irányt a nemzeti-keresztény oldal egyre karakánabb megnyilvánulásához a gazdaságban, a fejlesztésekben, az egyházvédelemben és persze a politikában is. Azt is számos politológus kifejtette már Orbánról, hogy egyik legütősebb taktikája, hogy tulajdonképpen majdnem mindig ő tematizálja a közéletet, így személye megkerülhetetlenné válik a nemzeti-keresztény oldal támogatói és a baloldal számára is. Georgi Markov bevallottan elfogult Orbán személyével kapcsolatban, nem is kérdés, hogy kötete tömör egyszerűséggel szólva, amolyan jó példaként való ábrázolással illeti a magyar miniszterelnököt. 

Kép forrása

Bolgár rajongás
Nekünk magyar olvasóknak mondjuk vajmi kevés fogalmunk van arról, hogy Bulgáriában milyen megítélés alá esik Orbán Viktor, melynek azonban vége, hiszen Markov most tanúságot tesz erről. Mint a kötet kapcsán adott egyik interjújában mondta: „A nép hangja, Isten hangja jelölte őt fenoménnek, hiszen huszonkilenc éven át képviselőnek választották, negyedszer miniszterelnöknek, és tíz éven át kormányoz kétharmados többséggel. Rajta kívül antikommunista 1989. előtti múlttal Európában nincs még egy miniszterelnök.” Tegyük hozzá, hogy minálunk egy adott hazai közszereplő ilyen érzelmi többletű revelációt nemigen úszna meg ellenzéki és antipatikus tábor felől érkező abúzus nélkül. 

Kép forrása

Helyzetünk a világban
Markov persze nem csak hozsannázik, hanem érvel is, és kötetében meglehetősen korrekt, tömör és lényegre törően veszi sorra a magyar miniszterelnök elmúlt tíz évét. Így többek között beszámol támogatottságának okairól, európai, illetve világpolitikai álláspontjáról, de összeveti az unióban jeleskedő jobboldali vezetőkkel is. A kötet szerzője kitér a Néppárttal való viszályokra, a globalizmus és szuverenizmus folytonos harcára, a V4-ek sikerének titkaira, a nemzetek Európájára, valamint a kereszténység védelmére is. A könyv legfőbb ereje persze az - amit mi magyarok nem tapasztalunk meg -, hogy milyen Magyarország külföldről nézve. Markov mint Orbán-rajongó persze két marékkal szórja a lelkesedést, de érvelése puszta jobboldalisága miatt is jól érthető a magyar miniszterelnököt támogató magyar szavazók számára.
Megosztás