Pacatus dicsőítő beszéde Theodosius császárhoz

A szegedi Martin Opitz kiadó gondozásában jelent meg a 4. századi szónoknak, Pacatusnak az utókor által „Nagy” jelzővel illetett Theodosius császárt magasztaló beszéde Székely Melinda tolmácsolásában. A könyv mind a történészek, illetve irodalomtudósok, mind pedig az érdeklődő nagyközönség számára érdekes lehet, hiszen nemcsak a szöveg magyar fordítását, annak latin kiadását, hanem bőséges jegyzetapparátust és két, informatív tanulmányt is tartalmaz. 

Kép forrása

Theodosius Rómában
A korban ismert és elismert szónoknak jelen oratiója, akinek a személyéről sajnos csak keveset tudunk, több szempontból is fontos forrás. Ugyanis a 389 nyarán, Theodosius császárnak Rómába való győzedelmes bevonulása alkalmából elhangzott szónoklat egyrészt kiváló példája a korabeli dicsőítő beszédnek, az úgynevezett panegyricusnak, másrészt fontos történeti forrás, hiszen Theodosius életének egyes eseményeit illetően csak ebből a szövegből vannak értesüléseink. 

Kép forrása

Pogány vagy keresztény?
Pacatus és Theodosius kora, a késői 4. század nagy jelentőségű az európai történelem alakulásának szempontjából. Bár a Római Birodalom pogány vallása még küzd fennmaradásáért, egyre nyilvánvalóbb, hogy a kereszténység végleges győzelmét már nem lehet megállítani. Ennek fényében különösen érdekes, hogy a keresztény császárt Pacatus gyakran a pogány szövegekből ismerős toposzok segítségével magasztalja, így a mai olvasó számára is izgalmas kérdés, hogy maga a szónok vajon pogány volt-e még, és ha igen, akkor ehhez miként viszonyult a keresztény császár? Ez a kérdés azért is érdekes, mert a műfaj követelményeinek megfelelően Pacatus panegyricusában is megjelennek azok az uralkodói erények – például az igazságosság, bátorság – amelyeket az istenfélelemmel együtt a keresztény császároktól és uralkodóktól is elvártak, és amelyek megtartására, ha burkoltan is, de a szónok mindig figyelmezteti az uralkodót. A beszéd így nemcsak a császár dicsőítéseként, hanem uralkodói tükörként is funkcionál, amelyben a szerző finoman figyelmezteti a megszólított császárt az irgalmasság erényének gyakorlására, a legyőzöttekkel szembeni irgalom fontosságára.    

Kép forrása

Hiteles kép az antikvitásról
Összességében elmondhatjuk, hogy Pacatus szövegét forgatva a mai olvasó képet kap az antikvitástól az újkorig viruló műfaj, a dicsőitő beszéd mibenlétéről, az uralkodóktól elvárt erények természetéről, továbbá egy olyan izgalmas korszakról, ami meghatározónak bizonyult Európa további esemény- és szellemtörténetét illetően. Ezzel a munkával a kiadó értékes kötetet nyújt át az olvasóknak. A bevezető és záró tanulmányból képet kapunk a korszakról, illetve Theodosius uralkodásának és háborúinak eseményeiről, a bőséges jegyzetanyag pedig segíti Pacatus utalásainak jobb megértését. Örvendetes továbbá, hogy a bőséges bibliográfia mellett mutatók teszik még könnyebbé az érdeklődők tájékozódását. 
Fordította, jegyzetekkel ellátta és a kísérő tanulmányt írta: Székely Melinda. Martin Opitz kiadó, Szeged, 2019.