A királynő könyvei

A tavaly a hazai mozikba is bekerült és sikert aratott Bohemian Rhapsody kapcsán ismét az érdeklődés homlokterébe került a Queen zenekar, meg persze a már életében bulvárkedvenccé lett Freddie Mercury. Akiknek a film nem egészen azt hozta, amit vártak, azoknak természetesen könyveket ajánlunk, igaz, a könyvek sem mindig lesznek tökéletesek. Még szerencse, hogy bőven van választék. 

Kép forrása

Négy iskolázott zenész
Érdemes kiemelnünk azt a kötetet, ami Magyarországon először foglalkozott a zenekar munkásságával. A nagysikerű Live Aid koncerten felbuzdulva a Zeneműkiadó Csillagkönyvek szerkesztőségének popsztárokat és zenekarokat bemutató sorozatának első kiadványa is a Queent karolta fel, akik akkor ünnepelték fennállásuk tizenötödik évfordulóját. Ráadásul már felröppentek a hírek, miszerint ellátogatnak hazánkba is az akkor aktuális A Kind of Magic turnéjuk egyik állomásaként. 
Mint azt tudjuk, a koncert jól sikerült, mozifilm is készült belőle, ami nemcsak a fellépést mutatja be, hanem a zenekar fővárosi kirándulásait is. A könyv két szerzője Kapuvári Gábor és Sebők jános, és minden szenzációhajhászatot mellőzve mesélték el a Queen addigi történetét. Akkor még valóban a száraz tényekre alapozhattak, hiszen Freddie Mercury életmódjáról tényleg keveset tudhattunk. Négy iskolázott zenész életútját olvashatjuk, ahol minden tagnak egyforma arányban jut szerep. 

Kép forrása

Ken Dean albuma
A szerzők a következő aktualitását annak, hogy a Queennel foglalkozzanak 1991-ben találták meg, amikor Freddie Mercury meghalt. Ken Dean képes albumát érdemes kiemelnünk, ami nagyon igényes, nagyméretű formában jelent meg, tele értékes és jóminőségű fotóval, ahogy azt már a megnevezése is mutatja. Szerencsére itt is végigkísérhetjük a zenekar teljes útját a kezdetektől, egészen az akkori végig. Akkori, mert bár a tagok továbbra is ténykedtek, azonban Freddie nélkül sajnos már nem tudtak régi fényükben tündökölni. 
Ken Dean albuma egyébként már felvállalja a bulvárosabb vonalat is, amennyiben megemlíti Freddie legendás estélyeit. Ugyanakkor a szerző nem feledkezik meg a kegyeletről sem, aminek az utolsó oldalakat szenteli. 

Kép forrása

Turné közben
Rick Sky The Show must go on című kötete kizárólag Freddie Mercury életével foglalkozik, a borítón is csupán ő szerepel. Ezzel ugyan még nem lenne baj, de az egész iromány olyan, mintha egy régi ismerős kreálta volna, aki valamiért neheztelt az egykori sztárra, így szinte minden a nem hétköznapi életmódra van kihegyezve, meglehetősen negatívan megközelítve. Kereskedelmi szempontból biztosan siker volt, hiszen aktuális és újszerű volt a téma, azonban… Na, hagyjuk! Nem érdemel több mondatot!
Visziont ne felejtsük ki a sorból Greg Books és Simon Lupton művét! Ez a könyv ugyancsak Freddie életéről szól, viszont az igényes interjúgyűjteményből valóban sokat megtudhatunk a sztárról és a zenekarról. Sajnos a szerkezet itt témakörök szerint szerveződik, nem pedig időrendben, ezért találkozhatunk önismétléssel vagy ellentmondással. Ennek ellenére a Freddie Mercury élete saját szavaival így is szórakoztató, informatív a kötet, amiben Freddie stílusa néha feltűnően szikár és őszinte. Ezek az interjúk általában turné közben, koncert előtt vagy után készülnek, az alany így lehetett akár fáradt, akár adrenalintól túlfűtött. 

Kép forrása

A rockkultúra legértékesebb korszaka
Peter Hince A színfalak mögött című kötete már jóval értékesebb darab, hiszen a szerző egy évtizeden át dolgozott együtt a zenekarral, mint asszisztens. Igazi írónak ugyan nem titulálhatjuk Hince-t, biztosan jobban jártunk volna, ha legalább egy társat bevon az alkotási vagy szerkesztési folyamatba, de könyve így is informatív és szórakoztató. Külön előnye a kötetnek, hogy Hince nemcsak a Queennel, hanem a hetvenes évek zenei kultúrájával is bátran foglalkozik. Érthető és szükséges is ez a kitekintés, hiszen a zenekar a rockkultúra legértékesebb korszakának volt a része. Nem árt tehát, ha utána olvasunk művészetüknek, zenéjük születésének. 
Érdemes a sok kötet közül az igazán értékes és ritka gyöngyszemeket kihalásznunk, igaz, ehhez alaposan körül kell néznünk az antikváriumok kínálatában.