Huszonegy megfigyelt szoba

Házasságukból szeretőikkel kikacsintók, prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevők, perverzek, csoportos szexet kedvelők, swingerzők és egy kukkuló. Ez az alaphelyezete a Gay Talese Kukkoló Motel című regényének, mely igaz történeten alapul, s mely kísértetiesen emlékeztet Alfred Hitchcock Psycho című filmjére. Igaz, itt nincs gyilok, hisz a kukkoló moteltulaj megles és jegyzetel. Ez utóbbiakból pedig feldolgozva könyv született.

Kép forrása

Önjelölt tudóssá
Hatalmas – ámbár nem egyedi vagy eredeti elemekkel tűzdelt – sztorit formált könyv alakra Gay Talese Kukkoló Motel című kötetében. Érdemes mindenek előtt leszögezni, hogy a história, a megformálás, egyfajta újságírói, műfaji, szakági besorolásért kiált, már, ami a dokumentarista, szociológiai vonalat illeti. 
Történt ugyanis még a hatvanas években, hogy egy Gerald Foos nevű manusz azért nyitott meg Amerikában egy motelt, hogy az abban lévő huszonegy szoba, leginkább szexelni odajáró lakóit meglesse és szeretkezéseikről, szokásaikról, viselt dolgaikról feljegyzéseket készítsen. Foos ennél fogva amolyan önjelölt tudóssá vált, valamiféle embereket vizsgáló zoológussá, aki több évtizeden át figyelt meg és elemzett ki szeretkező embereket, heteroszexuálisokat, homoszexuálisokat, groupenszexelőket, swingerzőket. 

Kép forrása

Elévült bűnök
A csavar pusztán annyi az egészben, hogy a leleményes Gerald Foos több évtizeddel a történtek után kereste fel Gay Talese írót, akkor, amikor már kukkolással, megfigyeléssel kapcsolatos bűnei elévültek. Talese kapva kapott az alkalmon, és átvette Foos-tól a tekintélyes mennyiségű írásos nyersanyagot, hogy aztán stílust adjon neki és formába öntse. 
A Kukkoló Motelről persze sokaknak eszébe juthat Alfred Hitchcock Psycho című filmje, hiszen ott is hasonlóról volt szó, igaz, Norman Bates-szel ellentétben Foos nem gyilkolászta le moteljének lakóit, csupán kivesézte szexuális szokásaikat. És a mama csontváza sem figyelt az emeleti ablakból… (Legalább is erről gondosan hallgat a szerző.) 

Kép forrása

Kilengések tárháza
Az így összeálló kötet végül egy rendkívül markáns és mindenekelőtt tárgyilagos, nyílt ábrázolása lett annak a szexkultúrának, amit a hatvanas években az amerikaiak megéltek. Ráadásul az ilyen motelekben azok vettek ki szobát, akik prostituáltaknál keresték a testi örömöket, vagy ilyen eldugott helyeken szegték meg a hitvesi esküjüket, netán alternatív szexuális érdeklődésük miatt bújtak el perverzióikat megértő és kedvelőkkel együtt az ágyba. 
Foos kitartóan, alaposan és részletesen jegyzetelt, Talese pedig jó érzékkel stilizált. Az eredmény a Kukkoló Motel című mű, melyből egy, e témában amúgy is kifejezetten intenzív és nagy változásokat hozó korszak szexuális kilengéseinek tárházába tekinthet bele a ma embere. 
Persze tegyük hozzá: mindaz, amit a hatvanas években élt amerikaiak égbekiáltó bűnnek, rettenetes elhajlásnak tartottak, a ma – pornóiparon felnőtt – nemzedékeinek nem sok meglepetést hozhatnak. A könyvben leírtak közül a javarész már egyáltalán nem fogja megbotránkoztatni az olvasókat, hiszen mindezek a szexkultúra elfogadott, közízlést, közszemérmet nem sértő részévé váltak.