Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete

MEGJELENT: 2019. január 30., szerda | SZERZŐ: László T. András

Hamvas Béláról írt esszéit gyűjtötte kötetbe Weiner Sennyey Tibor író, költő, a Drót irodalmi és kulturális internetes portál főszerkesztője, akinek meggyőződése: Hamvas úgy gondolta, az alkotó élete és műve egységet alkot, nem választható el egymástól. 

Kép forrása

Badacsony, a tokaji bor vagy a Hősök tere
Hamvas Béla (1897-1968), ahogy Weöres Sándor és Márai Sándor is, olyan pont a magyar kultúra történetében, amely reménnyel tölt el aziránt, hogy lehet Magyarországon normálisan élni és jó dolgokat csinálni. Írásai, akárcsak a Badacsony, a tokaji bor vagy a Hősök tere, elidegeníthetetlen részei a magyar szellemnek, nagyon sokat segíthetnek abban, hogy fejlődjünk, önismeretre tegyük szert, ne csupán, mint egyének, hanem mint közösség, nemzet is – fogalmazott a könyvbemutatón a szerző, aki 2005 óta foglalkozik Hamvas írásaival.
Az Orpheusz Kiadó gondozásában megjelent Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című kötetben Weiner Sennyey Tibor elmúlt három-négy évben írt esszéi, előadásai szerepelnek. 

Kép forrása

Rajongás és totális elutasítás
A szerző úgy látja, a Hamvas-művek recepciója igencsak félrement az elmúlt évtizedekben. Kiemelte: Hamvas nagyon nagy hatású író és gondolkodó, aki általában kétféle reakciót vált ki az emberekből. Az egyik a teljes, már-már elvakult rajongás, a másik a totális elutasítás. A kétféle hatás sokszor találkozik politikai nézetekkel is, egy baloldali ember, aki a Hamvasról megsemmisítőnek szánt kritikát író Lukács Györgyöt nagyra tartja, valószínűleg nem fogja Hamvast sokra becsülni. Egy jobboldali ember Hamvas írásaiban pedig elsősorban azt látja, hogy a hagyomány híve volt. 
Mindkét politikai olvasat helytelen, Hamvas nem véletlenül írta, hogy „ne üljetek füstparipára”, hogy a művészet előbbre való, mint a politika és a művész fontosabb szereplő a politikusnál. Az igazság az, hogy Hamvas nem volt orákulum, nem volt ezoterikus szerző vagy New Age-pápa, de nem volt a legnagyobb magyar író sem, ettől ő maga is biztosan elhatárolódott volna. Életművéről egyszerűen lepattanak a kategóriák – fogalmazott Weiner Sennyey Tibor. Hamvas központi állítása, hogy van egy közös őstudás, amit hagyománynak nevezünk, ehhez vissza lehet nyúlni, és amely a jelen romlottságával, korrupciójával szemben segíthet az embernek megtalálnia önmagát.

Kép forrása
 
Átírt gondolatok
Hamvas gondolkodását alapvetően befolyásolta a kor, amelyben élt. Két világháborúban harcolt, a saját bőrén tapasztalta a kommunizmus zsarnokságát, miközben végig megpróbált megmaradni normális embernek.
Weiner Sennyey Tibor szerint tájékozatlanságra vall a kritika, amely szerint Hamvas jó író, de felületes gondolkodó lett volna, hiszen haláláig vállaltan és folyamatosan reflektált írásaiban a valóságra és széleskörű olvasmányaira, sokszor revideálta gondolatait, több művét a kritika hatására át- vagy újraírta. 
A kiadói ajánló szerint a Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című kötetből megtudhatjuk, ki volt valójában Hamvas Béla, mit gondolt életről és irodalomról, mi volt a véleménye a politikáról, milyen volt a kapcsolata a nőkkel, a kortársaival, a zsidósággal, milyen volt a barátsága Weöres Sándorral és Szepes Máriával, milyen vitája volt Lukács Györggyel, miről szóltak legfontosabb művei és milyen művei vesztek el…
Megosztás

Egypercesek

Eldönthetjük, hogy hogy kívánunk kipusztulni

Eldönthetjük, hogy hogy kívánunk kipusztulni

Ami tegnap még kétségesnek tetszett, arról mára kiderülhet, hogy alapvetés

Katalán költő kapta a Cervantes-díjat

Az ibériai kultúra egységét kifejező gesztus

Ahol a folyami rákok énekelnek

Szerelem, magány, természet, ösztönök, előítéletek

Rajzfilmünnep a Mézga-családdal

„Számos helyszínen lesznek kísérőprogramok, beszélgetések, a gyerekeknek kreatív foglalkozások”

Adyt énekel a Makám

Az Ady-műsor a bécsi Collegium Hungaricum felkérésére, a költő halálának századik évfordulója alkalmából született