A magyar állam bölcsője

Vajon eleget tudunk-e a magyar állam és a magyar egyház alapításáról? Vajon jól tudjuk-e a magyar állam és a magyar egyház alapításának illetve a magyar történelem fontos alakjainak, eseményeinek adatait, részleteit? És tudjuk-e, hogy oly sok minden, ami magyar történelem része, az Esztergomból indult? Nemrég tudományos igényességgel megírt, új kötet jelent meg az első magyar fővárosról, Esztergomról. 

Kép forrása

Megkerülhetetlen sarokpont
Az ezeréves magyar állam városa Esztergom. Ezt azért is írom le ilyen bátran, mert az állam bölcsője valóban Esztergom. Nem Budapest, nem Székesfehérvár. Hogy mennyire így van, azt igazolja az a most elővett kötetünk is. December 8-án tartották az Esztergom, a magyar állam bölcsője című tudományos igényességgel megírt kötet bemutatóját. 
A kötetről Völner Pál országgyűlési képviselő többek között így fogalmazott az esztergomi vár lovagtermében rendezett ünnepen: „Esztergom a magyarság története szempontjából kihagyhatatlan, megkerülhetetlen sarokpont, egy origó, ahonnan elindult a magyar állam, ahonnan elindult a magyar egyház.” 
A kiadó így fogalmaz: „A könyv megjelenésében, tartalmában ahhoz a történelmi épített örökséghez szeretne méltó módon csatlakozni, amely a várost a Duna kapujaként, országos és egyedülálló történelmével, elődjeink útjával emelte fel.”

Kép forrása

Esztergom kutatói
Az eseményen a tíz alkotó – Ambrus Regina, Borz Tamás, Csombor Erzsébet, G. Tóth Franciska, Hegedűs András, Horváth István, Keppel Dániel, Kontsek Ildikó, Prokopp Mária és Szalai Katalin – többsége jelen volt, akárcsak az album formátumú könyvben látható fotókat készítő Mudrák Attila fotográfus is. Völner Pál az alkotógárdáról szólva elmondta, hogy a szerzők évtizedek óta Esztergom kutatói, ismerői, akiknél „nemigen van nagyobb ismerettel rendelkező, valós tudással bíró szakember Esztergom témában.” 
A kötet bemutatóján Kókay Krisztina textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Morsányi Bernadett irodalomtörténész, művészeti író egyaránt úgy beszélt a megjelent Esztergom könyvről, hogy az minden eddiginél magasabb színvonalon mutatja fel a magyar államisággal egyidős első magyar főváros históriáját és meghatározó értékeit.

Kép forrása

Több, mint egy turisztikai kiadvány
És ami még fontos: a könyv a település nevezetességeiről, épületeiről, templomairól, értékeiről szól, mégpedig azzal a céllal, hogy többet mutasson, mint egy turisztikai kiadvány, vagy programfüzet. A szerkesztők, a kötet kitalálói, az esztergomi látnivalók, azok történeteihez párosuló és kapcsolódó egyes kulturális rendezvények, programok villanásszerű megemlítése mellett az első magyar főváros, a magyar állam és a magyar egyház szülőhelyének mai színességét is felvonultatja. 
A bemutatón elhangzott: A kiadvány nem szeretne versenyre kelni a helytörténeti könyvek egyedi feldolgozású és tartalmú kínálatával, a mai kulturális élet sokszerűségét bemutató összefoglalókkal, azok Esztergom életében elfoglalt méltó és követendő helyével. Szerintem tartalmi és fizikai megjelenésével mindezek fölé helyezkedik, az abban foglaltak a tudomány erejét és az ismeretterjesztés befogadhatóságát egyesíti magában. 
Az esztergomi önkormányzat megbízásából a Zöld Út Kft. által kiadott, és a tíz szakíró által papírra vetett tanulmánysorozatot magába foglaló könyv hiánypótló a királyvárosról szóló ilyen típusú kiadványok sorában. Bátran ajánljuk a karácsonyfa alá is!