Ellenséges átvétel

Aggasztó aktualitást ad Thilo Sarrazin író, közgazdász, egykori pénzügyi szenátor és politikus a múlt héten, Berlinben bemutatott könyvének a Chemnitzben zajló tüntetéssorozat. Az Ellenséges átvétel című könyv – mint Sarrazin korábbi könyvei – már megjelenése előtt óriási vitát kavart, az írónak menetközben kiadót is kellett váltania.

Kép forrása

Feszült helyzetben 
Németországban – ahogy egyébként egész Európában – egyre hevesebb viták övezik a bevándorlás kérdését, s egyre élesebb törésvonal húzódik a migrációt ellenzők és támogatók között. A feszült helyzetben jelent meg Thilo Sarrazin új könyve, az Ellenséges átvétel (Ellenséges felvásárlás). 
A kötet arról beszél, hogy Németországnak szembe kell néznie a ténnyel: a muzulmánok aránya Németországban és Európában növekszik, részben a bevándorlás, részben a muzulmánok körében kirívóan magas születési ráta miatt. A muzulmánok már úton vannak, hogy a többséggé váljanak. Az író szerint két-három generáció, azaz ötven-hetven év múlva Németországban az iszlám kultúra, értékrend és stílus veszi át a hatalmat, a muszlimok hozzák majd a törvényeket, amelyek megakadályozzák a fejlődést és fenyegetik a modern társadalmat. 

Kép forrása

Fanatikus törekvések
A szerző azt állítja, hogy az iszlám rendkívül veszélyes az európai kultúrára. Minden olyan törekvés, amely meg akarta reformálni az iszlámot, eddig mindig elbukott. Nincs olyan ország a muszlim világban, ahol érvényesülne a vallásszabadság és a működne a demokrácia. Ehelyett az iszlám országok mindegyikét robbanásszerű népességnövekedés sújtja és egyre erősebbek a fanatikus törekvések. Thilo Sarrazin szerint a Korán a mentális sajátosságainak köszönhető a muzulmán államok és társadalmak problémái, amiből a szerző szerint az is következik, hogy rendkívül nehezen tudnak beilleszkedni a muszlimok a nyugati befogadó társadalmakban.

Kép forrása

Robusztus eszközökkel
Sarrazin új bestsellere szerint az iszlám világ elmaradottsága, a Németországba és Európába érkező muszlimok integrációjának hiánya, például a belterjes muzulmán közösségekben a nők kirívó elnyomása, mind-mind azt mutatja, hogy határozott cselekvésre van szükség. 
A szerző szerint az európai kultúrát és a társadalmat csak akkor lehet megvédeni, ha leállítják a további bevándorlást és „robusztus eszközökkel” szorgalmazzák a muszlimok integrációját. 
Thilo Sarrazin azt állítja, ha több politikus olvasta volna el a nyolc évvel ezelőtt megjelent, Németország megsemmisíti önmagát című könyvét, akkor az ország most nem tartana a jelenlegi körülményeknél. 
A most megjelent kötettel kapcsolatos tiltakozások ellenére, az író úgy gondolja, az országnak azért van szüksége a könyvre, hogy szembe nézzen a közelgő problémával.