Hála a grafomán Lennonnak

Nemcsak rocktörténeti csemege, a Beatle’-mánia és Lennon-kultusz újabb Himalája-szerű csúcsa, hanem művészettörténeti kutatási top anyag, amit Hunter Davies letett az asztalra, John Lennon levelei és feljegyzései című, 2012-es és magyarul idén megjelent könyvével. Lennon gyerekkorától kezdve rendszeresen írt, a korábban nálunk is olvasható versei, novellái után most itt vannak mintegy harminc év levélüzenetei, noteszbejegyzései, bölcsességeket és jellegzetes lennoni humorral átszőtt történetei.

Kép forrása

Remek munka
Majd másfél évvel ezelőtt hosszú bejegyzésben siránkozott egy jelentősnek mondható országos hírű kulturális témákban avatott blogger arról, hogy Hunter Davies John Lennon könyve vélhetően nem fog belátható időn belül magyarul megjelenni. A blogpost szerzője keserűen jegyezte meg: aligha van rá esély, hogy a 2012-ben megjelent eredetit fogható időben magyarul olvassa, ezért meg kellett venni az oridzsit. Nos, a jó hír, hogy valóban, csúszással, de teljes külső- és tartalmi pompájában az ünnepi könyvhét idején magyarul is megjelent a John Lennon – Levelei és feljegyzései című kötet. 
A nemes munkát a Partvonal Kiadó vállalta be, és minden Beatles- és Lennon fan nevében mondhatom: igazán remek munkát végeztek. 

Kép forrása

Sok kézben, szerteszét
A legenda, kinek élete szinte egy a huszadik századi rock történetének egy jelentős korszakával, a hálás utókor számára rendkívül hasznosan sokat és sokféle módon írt. Lennon már gyerekkorától kezdve különféle cikkeket, verseket, tréfás dolgokat, humoreszkeket, történeteket jegyzett le, s szerencsére felnőve sem hagyott alább „grafomániája”. Gondolatait, üzeneteit levelek, képeslapok, noteszfeljegyzések, konyha sajtcédulák, dedikálások, versek, novellák, kisregények és persze a híres dalszövegek formájában is ismerhetjük, hogy a médiának adott számtalan interjúról, a róla készült riportokról és a Beatles-ről és konkrétan róla készült mozifilmekről már ne is beszéljünk. 
A kötet szerkesztője Hunter Davies volt oly alapos, mint egy fogorvos, hogy szinte minden elérhető ilyen írásos emléket felkutatott, melyet John Lennon írt. Azt azért tudni kell, hogy a különféle sztárrelikvia gyűjtők körében, John Lennon kézzel és írógéppel írott dolgai a legkeresettebbek és éppen ezért a legdrágábbak a világon. Davies Lennon hivatalos életrajzírójaként még így is hátrányban volt, mert mint írja, egyrészt Yoko Ono, a Lennon-hagyaték jogainak tulajdonosa sokáig nem adta be a derekát, hogy könyvbe szerkesszék a rocklegenda levelezését, feljegyzéseit. Másrészt gond volt a John Lennon irományok iránti már említett nagy kereslet, melynek folyománya, hogy rendkívül sok kézben, szerteszét található a teljes anyag. Amikor Ono végül 2008-ben rábólintott a könyv ötletére, Davies megkezdhette munkáját. 

Kép forrása

Sokféle élmény
A testes, albumformátumú kiadvány sokféle élményt nyújt az olvasónak. A kötetben alapvetően időrendben találjuk meg az ötvenes évektől 1980-ig Lennon leveleit, feljegyzéseit. A szerkesztő kultusz iránti tiszteletének és szakmai alaposságának tudható be a kötetben felépített rendszer, melyben először a levél körülményeinek leírása, az eredeti levél, feljegyzés fotómásolata majd pedig a (minálunk magyarra fordított) olvasható változat található. A kötetben emellett nem kis jelentőségű fotódokumentáció valamint a híres-legendás Lennon-rajzkollekció több darabja is látható.