Erődnek rendületlenül...

A Noran Libro Kiadó jóvoltából jelent meg nemrég egy nem csekély érdeklődésre jogosult könyv, Rab László újságíró Pokoljárás – út az ujjászületésig című kötete. A hatsásvadásznak tűnő cím valóban sokat ígér, amit aztán maradéktalanul teljesít is: egy súlyos, maradandó sérülésen átesett fiatalember enged betekintést az életébe, a hétköznapok súlya alatt végbemenő újjászületésébe. Ha valaki még ezek után is kételkedne a cím csöppet sem túlzó hitelességében, annak mondjuk el: tudvalevően Pokolba kell annak menni, aki dudás akar lenni.

Kép forrása

Egy igazi hős megpróbáltatásai
A könyvnek a hős titulusra méltán érdemes alakja, Harnos Kristóf, ha dudás nem is, testépítő mindenképp szeretett volna lenni. Nem csak szeretett volna: azzá vált, méghozzá elsőrangú, a fogyatékkal és hangsúlyozom, a nem csak fogyatékkal élők szemében követendő példaképpé, testépítő világ- és Európa-bajnokká.
A történet 2014-ben veszi kezdetét, amikor egy szerencsétlen kimenetelű autóbaleset következtében a mozgásképtelenné váló Harnos Kristóf szembesül az alig hihető és nehezen tudomásul vehető ténnyel: minden, a számára addig ismert és bejáratott világ az összeomlás szélére jutott, mindent újra kell kezdenie, mindent újra kell építenie. Míg más ebben a reménytelennek tűnő helyzetben az önsajnálat mértéket nem ismerő és könnyen magával ragadó bugyrába kerülve vesztegelne és kárhoztatná a pillanatot, amikor megszületett, Harnos munkába fog, a szó szoros értelmében újjáépíti magát és a tulajdon élete a saját maga meghatározta vágányon halad tovább, nem kevés döccenővel. 

Kép forrása

Küzdés, minden áron
„Az elején teljesen úgy működtem, akár a kisbabák. És akkor még finoman fogalmaztam. Evés, alvás, kaki. Huszonkilenc éves voltam. Amikor nem tudtam magam tartani, folyt a lábamon a sárga lé, én pedig sírtam… Hosszú idő telt el, mire elmúlt az inkontinencia.”
Rab László sokat tapasztalt és illedelmes újságíró, kerüli a tolakodást és a csábító felszínt, az elsőre jól hangzó, de annál rövidebb futamidejű formulák és egyszeri életigazságnak ható közhelyek helyett a jó manőverezés és az intimitás fogalmának beható ismerete révén egyedi és természetes szöveget alkotott a testépítővel folytatott, mélységeiben megrendítő beszélgetésekből. Nem marad adósunk, a könyv minden kiváncsiságunkat a végletekig kielégíti, s még az ironiának is szorul egy kis hely.

Kép forrása


A siker küszöbén
Harnos Kristóf őszinte vallomása, mondanivalója ereje könnyedén maga alá gyűr minket. „A könyvet minden olyan embernek, és hozzám hasonló sorstársamnak szeretném dedikálni, akiknek voltak nehéz helyzetei-pillanatai. Van, hogy néha "leesünk", vagy "visszaesünk" a padlóra, de tudni kell újra felállni, leporolni magunkat, és menni tovább!” – fogalmazott a könyv bemutatóján a szerző.
Aki az igazság kapuját lankadatlanul ostromló magazinok életmódtanácsadásai helyében valódi, komolyan vehető és időtlálló receptet szeretne, ennél megfelelőbb olvasmányt keresve sem talál. Harnos Kristóf tartós tanácsokat kínál, kár lenne figyelmen kívül hagyni, kár lenne nem hallgatni rá.