Nyírtál már ki könyvet? Itt az idő!

Kétféle ember létezik: az egyik vagy rémesen háklis, ha valaki rémesen bánik a könyvekkel, és összegyűri, összepiszkolja, összerondítja, összefirkálja azokat, illetve nem rendeltetésszerűen használja. A másik ember, aki mindezen pokoli ténykedéseket véghez viszi és… élvezi. Kim Smith az a fajta kanadai fruska, aki rájött erre a szelektálásra és az utóbbi halmaznak elkészített egy interaktív könyvet, melyet bátran lehet gyűrni, piszkolni, firkálni meg, ami csak jön. A kötet minden oldalán ott az utasítás, hogy mit kell az olvasáson kívül tenni ezzel a könyvvel. Rémisztő!

Egy konceptuális művész

Sokezer éves tapasztalat, hogy a könyvekkel kábé egy dolgot lehet csinálni: el kell őket olvasni. Persze a történelem folyamán voltak olyanok is, akik a könyvekből rakott máglyák lángjainál szerettek melegedni, de erről remélhetőleg minden épeszű embernek megvan a véleménye: hogy nem oké dolog.
Nos, Keri Smith, jelentsen ez bármit is, egy konceptuális művész, aki amúgy meg egy pimaszul fiatal, kanadai csajszi. Műve, melyet most ajánlunk, már egész bolygónyi mozgalmat generált, a Nyírd ki ezt a naplót (és alkoss valami újat)! című könyv kőkemény provokáció és kórkép a korról, melyben a könyveket felváltó tabelettek és okostelefonok alig adnak valami esélyt arra, hogy egy mai gyerek, fiatal végiglapozzon egy pár mondatnál többet tartalmazó könyvet. Azt hiszem Keri Smithnek ez mégis sikerült. Sőt.

Oldalanként egy-egy utasítás
A „Nyírd ki ezt a naplót” ugyanis egy olyan valóban interaktív és vaskos munkafüzet, melyből az „olvasó” nem a kötet szerzőjének történetét ismerheti meg, hanem a könyv használója elsősorban önmaga jelleméről és saját kreativitásáról, humorérzékéről, találékonyságáról, kézügyességéről, lazaságáról és még sok minden hasonlóról tudhat meg sokat. A kiadvány ugyanis nem regény, nem novellagyűjtemény és nem is líra, hanem csupán oldalanként egy-egy utasítást tartalmazó mondat. A többi pedig a könyv olvasójára van bízva. Neki legyen tudva, hogy mit is csinál, amikor olyanokkal találkozik a kötet lapjain, mint például „Számozd be az oldalakat magad!”, „Törd meg a könyv gerincét!”, „Állj ide, töröld bele a lábad és ugrálj rajta!”, „Öntsd, löttyintsd, köpd, csöppentsd, borítsd a kávédat ide!”, „Ceruzával szúrd át az oldalon lévő köröket!”, „Piszkold be a kezed, majd nyomd a papírra!”, „Használd szalvétaként ezt az oldalt!”, „Tépd ki ezt a lapot és gyűrj belőle labdát!” vagy – és ez a kedvencem – „Szopogass színes cukorkát és nyalogasd ezt az oldalt!”.

Rajzold körbe a lábujjaidat!
A kétségtelenül gyerekpszichológiai és terapeuta által is használható utasításokat alkalmazó foglalkozásokról ismerős fenti gyakorlatok mellett azért vannak enyhébb direktívák is. Így például a könyv szerzője többek között arra szólítja fel a „napló” alkalmazóit, hogy „Aludj a naplóval! Írd le ide a tapasztalatokat!”, „Egy oldal a csúnya szavaknak”, „A jó gondolatok oldala”, „Írj ide, amikor nagyon dühös vagy!”, vagy „Erre az oldalra rajzold körbe a lábujjaidat!”.
Ahogy végignéztem a kötet valóban önmagunkról szól, persze olvasás helyett ezúttal cselekvés révén kidomborítva. Ne legyünk restek és derítsük ki gyorsan ki is az az ember, aki bennünk lakik.
Keri Smith kötete ebben segít.