Forradalom a konyhában

MEGJELENT: 2014. december 5. | SZERZŐ: László T. András

Többek között Bíró Lajos, Horváth József Ráspi, Kalla Kálmán, Segal Viktor és Széll Tamás alakját és kedvenc fogásait ismerhetik meg az olvasók a Magyar Konyha Kiadó gondozásában megjelent, 20 séf 100 recept - Nem csak ínyenceknek című kötetből.

 

A magyar gasztronómia nagyjai

Az első magyar szakács, akinek a nevét ismerjük, a 13. században Kölkeden élt Gunya – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője, a kötet egyik szerzője. Mint hozzátette, ma már általában azoknak a séfeknek a neve marad fenn, akik szakácskönyvet írnak, a kiválasztott húsz szakácsból pedig csak ötnek jelent meg eddig saját kötete.
Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke hozzátette: a könyvben Kalla Kálmántól a pannonhalmi Viator séfjéig, Gyurik Gáborig húsz magyar szakács vall életéről és a főzésről alkotott nézeteiről, és mindegyikük megadja öt receptjét is.

Világnézet a receptek mögött

A Magyar Konyha magazin öt évvel ezelőtti újraindulása óta a magyar konyha forradalmi változásokat élt meg: három budapesti étterem Michelin-csillagot kapott, egy magyar séf bejutott a legrangosabb szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or döntőjébe, amelyet 2016-ban Magyarország rendezhet meg. Felnőtt egy új nemzedék: a mai mesterek nem titkolják egymás és a vendégek előtt receptjeiket, hanem bátorítják egymást, így egy teljesen új világnézet jelenik meg a könyvben, illetve a magazin lapjain.
Lévai Anikó az MTI-nek elmondta: az elmúlt öt évben igyekeztek színvonalas, akár irodalmi igényű írásokkal, kiváló fotókkal megtölteni az újságot, amely egyszerre kíván informálni, tanítani és szórakoztatni.
A magazin természetesen sokkal több – nem csak magyar – séfről írt, de a kötetbe kiválasztott húsz szakács volt az, akikkel a legbensőségesebb kapcsolat alakult ki, ők segítették leginkább a szerkesztőség munkáját. Emellett ugyanakkor mindannyian a magyar gasztronómia "zászlóshajói" közé tartoznak, többen közülük Michelin-csillagos éttermet visznek Budapesten – jegyezte meg, hozzátéve: az általuk adott receptek között vannak egyszerű ételek, szezonális fogások, előételek, levesek, főételek és desszertek egyaránt.


A húsz kiválasztott

 „Náluk mindig az az érzésem, hogy nemcsak ételt kapunk, hanem egy életérzést; remélem, ez a könyvön keresztül minél több magyar család életébe is beköltözhet" – szólt a kötetről Lévai Anikó.
A fotókkal gazdagon illusztrált, háromszáz oldalas kiadványban Bicsár Attila, az Alabárdos étterem séfje, Bíró Lajos, a Bock Bisztró és a Kisbíró konyhafőnöke, Csapody Balázs és Jahni László, a Kistücsökből, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd az Anyukám mondta konyhájából, Amrein Csaba a Villa Medici étterem konyhájának vezetője, Gianni Annoni a Trattoria Pomo d'Oro séfje, Győrffy Árpád, az Arany Kaviár szakácsa, Gyurik Gábor, a Viator konyhafőnöke, Horváth Gábor, a Gusteauból, Horváth József a Ráspi étteremből, Horváth Szilveszter, a La Maréda konyhájából, Kalla Kálmán és Litauszki Zsolt a Baltazárból, Rosenstein Tibor a Rosensteinből, Ruprecht László és Sárközi Ákos, akik a Borkonyha mesterszakácsai, Schreiner Gábor, a Nobuból, Segal Viktor, Széll Tamás és Szulló Szabina az Onyx konyhájából, nos, ők mesélnek életükről és szakmai titkaikról az olvasóknak.

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Könyvről Könyvért

Könyvről Könyvért

Cikkeket csak előzetes egyeztetést követően fogadnak

Orgonaépítők

A hagyományos kézműves orgonaépítés korából hasonló gyűjtemény eddig nem volt ismert

Harmincötezer éves a film históriája

Dealben nincs mozi, csak mozi-múzeum

Hatszoros áron

A tours-i illusztrátorművészet remekműve

Betiltott szerzők, elpusztított könyvek

Az akkori könyvnapon megkezdték „a nem kívánatossá vált” szerzők műveinek megsemmisítését

Feliratkozás a hírlevélre

Email