Te mit tennél Rómáért?

MEGJELENT: 2014. november 24. | SZERZŐ: Müllner Nándor

Vajon mi kell ahhoz, hogy megértsük egy másik kor szellemét? Megérthetjük egyáltalán? Van bennünk bármi közös is? Mindannyian emberek vagyunk – talán. Pénz, hatalom, vallás, dicsőség… E vágyak nyomán bármikor bármiben felfedezhetjük a közös tényezőt. Colleen McCullough pedig ilyen gondolatot követve próbálta meg tapinthatóvá, átélhetővé tenni a Római Köztársaság legdicsőbb, és egyben utolsó évtizedeit.

Caesar és a többiek
Meglehetősen sok dolgozatot kellett írnom, és a benne foglaltakról előadást tartanom az utóbbi években, így nem rejtély, hogy mi történt a kezdeti, „csak Caesar életét szeretném megírni” elképzeléssel. Mesélni kezdett az írónő, és ahogy egyre többet magyarázott, úgy alakult ki benne a tudat: ha meg akarjuk érteni a Köztársaság legnagyobb emberét, akkor jóval a születése előtt kell elkezdeni a történetét. És így vetette papírra Gaius Marius hőstetteit, majd későbbi őrületét, Sulla dictatorságát, és azt a tényt, hogy halála után minden rendelkezését eltörölték. Caesar háborúit, és a kényszert, ami miatt át kellett lépnie a Rubicot, halála után pedig az igazi örökös, Octavius felemelkedését.
Monumentális alkotás, és valahogy mégsem teszi le az ember. Egyre többet tudunk meg Rómáról, hagyományairól, legnagyobb alakjairól. Néha azon kapom magam, hogy a dignitasomról és a madarak röptéből kiolvasható jelekről beszélek. Mert elhiszem, és megélem mindazt, amit leírt McCullough. Vajon efféle élmény miatt gondolják azt a mai fiatalok, hogy a 300 spártai orkok ellen harcolt Termopülénél? Bele sem merek gondolni, milyen történelem dolgozatok születhetnek mostanában a filmek nyomán…

Író és varázslat

Miért nem találtam erre a könyvfolyamra előbb? Mondjuk egy évtizeddel! Mert a könyv olvasása után immár azt kell, hogy mondjam, örökre kísérteni fog a római történelem e szakaszából írt négyes TZ-m. Mert amit – mások – jegyzetéből és a könyvből nem sikerült megtanulnom, azt immár értem is. Az eddig abszolút feleslegesnek tűnő néptribunusi hivatal egyszerre érdekessé és értelmessé vált az első tarpei-i szikláról ledobott tribunus után. A jogalkotás… így leírva én sem hiszem el, hogyan volt erőm és kedvem végigolvasni, ahogyan minden hadvezért megalkotja a maga földtörvényét.
Varázslat?
Írói.
Amennyire csak lehet, hitelesen ír le minden történést, ám a hivatalos feljegyzésekkel ellentétben a szereplőkről kiderül, hogy ők is olyan emberek voltak, mint mi vagyunk. Kicsinyesek, vágyakkal teliek, kegyetlenek, de sokszor zseniálisak.
Azonban az istenektől eredő családokat egyesíti a múlt: mindent el tudnak dobni Rómáért, és azért, hogy az ő nevük is dicsőséggel övezve maradhasson fenn. Ez az eszme választja el őket az összes többi szereplőtől. Azoktól, akik a politikai hatalomban csak a pénzük sokszorosításának lehetőségét látják. Sulla Rómáért kegyetlenné és gyilkossá vált. Caesar lázadóvá. Octavius hazuggá és esküszegővé. De megtették, mert tudták: csak ők és az ő újító gondolataik, törvényeik fogják megmenteni a Várost a biztos hanyatlástól.

Szabályszegők, szabálykövetők
Vajon mi mernénk ennyire megújítani valamit, amiről hisszük, hogy örök? Hinnénk annyira önmagunkban, hogy ilyesmire vállalkozzunk? Talán pont ez az önbizalom emeli ki őket a többi ember közül. Nézzük meg Pompeiust, Kelet meghódítóját! A leírtak tanúságtétele szerint, soha nem szegte meg a szabályokat, nem kezdeményezett – és így csak Caesar legyőzöttje maradt belőle. Cato, Cicero, Antonius, Brutus… az ő nevük is fennmaradt, de vajon szeretnénk, hogy ránk is így emlékezzenek?
Mi mit tennénk? Lennénk lázadók? A hagyományok rombolóival szembeszegülők? Avagy kényelmesen csak egyek lennénk a tömegből, mert úgy gondolnánk, nem szégyen egy nálunk kiválóbbat követni? Vannak még olyanok egyáltalán, akik a múltért és jövőért háttérbe tudják szorítani önmaguk érdekeit?

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email