Mennyit olvasnak a nemzetek?

Bár nem a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál apropóján született, mi mégis kiváló alkalomnak találjuk a könyves nagyrendezvény mai megnyitóját, hogy beszámoljunk a NOP World Culture Score közelmúltban közzé tett kutatásáról. Ha már nemzetközi könyvszemlét tartunk, lássunk egy nemzetközi felmérést az olvasási szokásokról! Érdekes lesz, mi több, megdöbbentő. 

Kép forrása

Felmérés felmérés hátán
A felmérést készítő cég általában a médiafogyasztási szokásokat vizsgálja, és közleményeiből olyan adatokat lehet megtudni, mint például azt, hogy Thaiföldön az emberek hetente huszonkét és fél órát töltenek a televízió előtt, az argentinok rádióznak a legtöbbet, heti csaknem huszonegy órával, az internetet pedig Tajvanon a fogyasztják a legelszántabban, ők átlagosan heti tizenkét és fél órát lógnak a világhálón. 
Persze, hogy van adat arra nézvést is, ki mennyit olvas. Nos, lepődjünk meg: a legműveltebb, legolvasottabb nemzet a hindu. Indiában az emberek átlagosan hetente csaknem tizenegy órát, pontosan tíz órát és negyvenkét percet olvasnak. Elröhécselhetnénk azon, hogy egy újszülöttnek minden vicc új és bizony az indiaiaknak van mit bepótolni, hiszen úgy tíz évvel ezelőtt még közel negyven százalékos volt az írástudatlanság aránya és máig küzdenek az analfabetizmus ellen. Így aztán igazán meglepő, hogy ilyen sokat olvasnak arrafelé.

Kép forrása

Miért pont India?
Azért a nagy meglepődés közben azt is el kell, hogy áruljam: a felmérésben nem kizárólag a szépirodalmi művek, ismeretterjesztő könyvek olvasottságát mérték, hanem az újságok és internetes magazinok böngészését is. Ugye, így mindjárt más! Például elképzelhetjük, hogy a hatalmas országban utazgató dolgozók, az utcai árusok, a hivatali ügyintézésre váró előszobázók olvasgatással ütik el az időt. Mi mással? 
Persze van ennél komolyabb, reménytelibb értelmezés is India előkelő helyezésére. Van, aki azt gondolja, hogy a hinduk már értik, milyen óriási jelentősége van a tudásnak. A szegénységben élő fiatalok kizárólag tanulás útján juthatnak előre, csak tudással felszerelkezve törhetnek ki a nyomorból, s emelkedhetnek magasabb társadalmi csoportba, juthatnak jó álláshoz. Ezért tanulnak, tanulnak és tanulnak. Ami ugye sok olvasással jár.  

Kép forrása

Hol vannak a magyarok? 
A dobogó második fokára Thaiföld jutott föl kilenc és fél órával, a harmadikra pedig Kína lett, nyolc órás olvasás-mennyiséggel. A negyedik helyen – még mindig egy távolkeleti versenyző – a Fülöp-szigetek következik, ahol hetente úgy hét és fél óra jut olvasásra. Érdekes, hogy még az ötödik helyre sem jutott európai ország. Ezen a helyen, szerintem ismét meglepetés: Egyiptom következik, ugyancsak hét és fél órával.  
És most következik végre egy európai: Csehország. Hašek, Hrabal és Kundera népe mindössze hat perccel maradtak le az egyiptomiaktól, őket követi Oroszország, Svédország és Franciaország után végre felbukkanunk mi is. Magyarországon hat órát és negyvennyolc percet olvasnak az emberek. Ezzel magunk mögé utasítottuk a lengyeleket, az argentinokat, a törököket, a spanyolokat, a németeket, az olaszokat és az angolokat is.
Nem kell végigvenni a listát, bár a végén is akadnak meglepetések. A japánok például kicsivel négy órát felülmúló olvasásidejükkel éppen csak utolsó előttiek lettek. Még Venezuela és Dél-Afrika is megelőzte őket. A felmérésben részt vevő országok közül abszolút utolsó helyre Dél-Korea került heti három órányi olvasási elszántságával.