A titkolózó Galbraith titokzatos ügye

MEGJELENT: 2018. szeptember 27., csütörtök

Írói alteregója, Robert Galbraith nevében nyilatkozott krimisorozatának Lethal White című új kötetéről J.K. Rowling. A Lethal White az írónő Robert Galbraith néven jegyzett negyedik krimije, amelynek főhőse Cormoran Strike magándetektív. A bűnügyi regényről a brit szerző ez alkalommal úgy beszélt a The New York Timesnak, mintha azonos volna írói alteregójával.

Kép forrása

Egy régi barát lépett a helyére
Galbraith „pályafutásáról” elárulta, hogy korábban a brit hadsereg különleges nyomozócsoportjánál dolgozott, majd leszerelése után egy biztonsági szolgálathoz szegődött, míg első regényét írta. Nem lépett a nyilvánosság elé, nem engedte magát fotózni és nem adott interjúkat, részben foglalkozása, részben Rowlinghoz való bámulatos hasonlósága miatt. Kiadójához, a Little, Brownhoz is egy veterán barátja ment el helyette – mondta az író(nő).
A krimi műfajában az vonzza, hogy a kibogozandó rejtélyt ezerféleképpen lehet bemutatni. Minden eddigi írásában szerepeltek krimis elemek, ahogy a Potter-könyvekben is.

Kép forrása

A kelta óriás szerepe
Elmesélte, hogy regénysorozat nyomozója, Cormoran Strike keresztnevét úgy akarta megválasztani, hogy azzal a főhős elhunyt anyjára utaljon, aki annak idején Cornwallba tért haza családjához, hogy megszülje. Tehát egy kelta eredetű nevet adott neki, a St. Michael-hegy mesebeli óriásának nevét, ami egyébként a detektív alkatához is remekül passzol.
A Strike vezetéknév pedig úgy született, hogy rövid, egytagú szót keresett és ez azonnal megtetszett neki, amikor egy kelta szokásokról szóló könyvben meglátta. Mint hozzátette: a Strike nem kelta név, de mivel a magányos nyomozó nem is igazán tartozik sehova, ez éppen megfelelt a szándékainak.
A szerző elmondta, hogy íróként hatással volt rá valamilyen módon mindaz a sok könyv, amelyet gyermekkora óta olvasott. Olvasmányai között említette Georgette Heyer, Ian Fleming, Dodie Smith, William Thackeray, P. G. Wodehouse, Evelyn Waugh, Katherine Mansfield és Colette francia írónő munkáit.

Kép forrása

Kilenc oszlop
A regényei írása közben nagy hatással van rá a zene is, Galbraith a Lethal White-ban nyolc számot említ meg, köztük a Kasabiantól a Cutt Off és Bob Marleytől a No Woman, No Cry című dalt. De, mint mondta, a listához sorolná Leonard Cohen So Long Marianne, David Bowie Heroes és Andrea Ross White Horses című számait is, amelyek a regény egyes karaktereihez illenek.
Az interjúban arról is beszélt, hogy mielőtt belefogna az írásba, nagyon alaposan eltervezi a cselekményt és pontosan tudja, hogyan halad a végkifejlet felé, mi lesz a vége. A Lethal White-hoz kilenc oszlopból álló táblázatot készített, amelyben különböző színekkel rendszerezte a regény fontos elemeit.
Az író végül azt is megígérte, hogy folytatja a regénysorozatot, a következő Cormoran Strike-könyv ötlete már meg is van.
Megosztás