És ön hány millió dollárt adna egy képregényért?

Talán nem mondok nagyot, ha azt állítom, hogy manapság azért általános konszenzus, hogy a képregények az irodalomhoz, illetve egyértelműen a képzőművészethez tartoznak, ezáltal komoly értéket tudnak képviselni. De mégis mennyire komolyat?  Nos, a Nostomania gyűjtőoldal szerint komolyabbat, mint azt elsőre, – de talán még másodikra is – elképzeltük. 

Kép forrása

DC Action Comics #1
Az oldal összeszedte többek között a világ tíz, jelenleg legértékesebbnek tartott képregényét, mely listán az első helyet a DC Action Comics #1-e vezeti, nem kevesebb mint majdnem négy és félmillió dolláros (!) értékével. Azt hiszem, talán elsőre ez az összeg meglehetősen meghökkentőnek tűnhet. Az is. De mi is ez az Action Comics, és mégis, mi teszi ennyire értékessé? A sorozat első kiadását 1938-ban dobták piacra akkori értéken mindössze tíz centért (jelenleg ez nagyjából két dollárnak felel meg), és máig ezt tartják hivatalosan az első szuperhősös témájú történetnek. Nem is akármilyen szuperhősökről beszélhetünk egyébként, hiszen itt ismerkedhettünk meg többek között a manapság már legendává vált Superman karakterével is. Az első kiadás kétszázezer példányban jelent meg, amely szinte azonnal el is fogyott. Bár a kiadó csak később ismerte fel, hogy ez nagyon nagy részben a Superman-szálnak köszönhető, de a siker kézzel fogható volt, így nem sokkal később már havi egymillió példány került a boltokba a képregényből. 

Kép forrása

Superman-szál
Érdekesség, hogy korunk egyik legikonikusabb hősének, valamint a világ legértékesebb képregényének találkozása szinte teljesen véletlenül történt, a kapcsolat katalizátora pedig pusztán a záros határidő, és a „ha nincs ló, jó a szamár is” elv volt. Történt ugyanis, hogy 1933-ban egy bizonyos Jerry Siegel írt egy rövid kis történetet The Reign of the Superman címmel, melyhez barátja, Joe Schuster készített illusztrációkat. A történet értelemszerűen Supermanről szól, aki azonban itt még nem az általunk ismert nagy fizikai erejű hős, hanem egy telepatikus képességekkel rendelkező gonosztevő volt. Később azonban felismerték, hogy a hősben több potenciál lenne, Supermant átállították tehát a jó oldalra, kevesebb telepatikus erőt és több izmot adtak neki, majd megpróbálták eladni. 
Sajnos azonban egy kis sci-fi témájú lapot leszámítva egyáltalán nem jártak sikerrel, így a projekt hamar el is tűnt a süllyesztőben. Öt évvel később azonban, a National Publications, egy korábbi rendkívül sikeres sorozatának, a Detective Comics-nak, – amely első kiadása egyébként második helyen szerepel a világ tíz legértékesebb képregényének listáján, potom egymillió kétszázezer dollárral lemaradva – kívánta megtalálni a tökéletes társát, ezért a kiadó egyik társtulajdonosa, bizonyos Jack Liebowitz megbízta Vin Sullivan szerkesztőt, hogy álljon elő egy új sorozattal, méghozzá záros határidőn belül. Sullivan utasítást kapott arra, hogy csak már nagyjából kész anyaggal dolgozzon, ne akarjon újat alkotni. Végül Sheldon Mayer, egy korábbi közmunkás talált rá az elutasított Superman-anyagra és ajánlotta Sullivan figyelmébe, aki jobb híján, hála az idő nyomásának, emellett tett le a voksát, meghozva ezzel a cég talán valaha volt legjobb döntését. 

Kép forrása


Rekordtörténelem
De vissza a rekordlistához! A képregény korábban is sorra döntögette a rekordokat. 2010 február 22-én az egyik példány kerek egy millió dollárért kelt el egy aukción, beírva magát a történelemkönyvekbe, mint a világ első millió dolláros képregénye. Itt sem állt meg azonban a történet, ugyanis nemcsak, hogy még ugyanebben az évben, egy hónappal később sikeresen adták el a sorozat egy másik darabját immáron másfél millió dollárért, de saját rekordját lelkesen döntögetve eljutottunk odáig, hogy 2014 augusztusában már a hárommillió dolláros határt is átlépve cserélt gazdát egy példány eBay-en, amely jelenleg is a világ valaha volt legdrágábban eladott képregénye. Talán vitathatatlan, hogy anno kevés ennél jobb helyre mehetett volna az a tíz cent. 
Érdekesség egyébként, hogy a Nostomania oldal összegyűjtötte a világ tíz legértékesebb magazinját is, mely listából most csak annyit emelnék ki, hogy az öt legértékesebb közül négy a Playboy első kiadásának valamelyik verziója. A listát az úgynevezett „Newsstand Edition” vezeti a maga hetvenkétezer háromszáz dolláros értékével. Bár ez az összeg messze elmarad a képregények értékétől, azért ez a teljesítmény is mélyen megsüvegelendő. Nyilvánvalóan már akkor is nagyon érdekes cikkek lehettek benne…