Na, mi újság, Rejtő úr?

MEGJELENT: 2018. május 9. | SZERZŐ: Rácz András

Irodalmi-képzőművészeti Rejtő-pályázatot hirdet a Napút Kiadó, remélve, hogy a kortárs alkotók mindannyiunk okulására és örömére idézik meg P. Howard (nyilván halhatatlan) szellemét. 

Kép forrása

Mit adott nekünk? 
Idén januárban volt hetvenöt esztendeje, hogy elhunyt a magyar irodalom egyik legolvasottabb írója. Rejtő Jenő (1905-1943), emberhez méltatlan körülmények között, a 2. magyar hadsereg munkaszolgálatosaként a Don-kanyarban vesztette életét. A zseniális alkotó azonban máig jelen van az olvasóközönség lelkében szívében, életét legendák övezik, alakjai, mondatai, humoros szó- és történetfordulatai ma is jelen vannak mindennapjainkban. A tőle kapkodott idézetek mindennapjaink részei, műveit a képregénytől a színpadon keresztül a filmvászonig, sokféle formában próbálják reprodukálni, hatása mérhetetlen és felbecsülhetetlen.
A Napút Kiadó szerkesztői tehát úgy látják: „Elérkezett immáron az idő, hogy a nagy Rejtő-áramlatban számba vegyük, mit adott nékünk: mélázva-vitatkozva-rajongva-értetlenkedve, mindezt az irodalom és képzőművészet terepén. Ezennel felkérjük tehát az iránta elkötelezett írástudókat, hogy röviden (max. 4 flekk – 8000 leütés) terjedelemben forgalmazzák meg, mint jelent számukra Rejtő Jenő/P. Howard (esetleg Gibson Lavery). Életkori és műnemi kötöttség nincs: lehet az író méltatása (miniesszé), a Rejtő-jelenség szubjektívan szabatos megfogalmazása, szépirodalmi kísérlet versben-prózában a Mester magasztalására (ódától az epitáfiumig), vagy éppenséggel a „ponyvakirály” írásművészetének problémáit, az olvasó hiányérzeteit számbavevő értekezés, műfaj-imitáció, persziflázs etc.”

Kép forrása

Hogyan látjuk ma? 
A kiírásnak persze van pontosabb megfogalmazása is, sőt – mondjuk úgy – van elméleti alapja is. A kezdeményezők olyan írásművekre számítanak, amelyek a nyolc évtizedes távolságra építve, a XXI. századi értékvilág tükrében mutatják meg a rejtői életművet, vagy annak egy-egy szegmensét. A kortárs irodalomtudomány eredményei, a Rejtő-opusz utóélete, a közelmúltban felvirágzott Rejtő-kutatás lehetővé teszi, hogy újszerűen ragadjuk meg, „mi az, ami avulhatatlan benne, és miért lehetetlen hamisítani”.
A képzőművészeket ugyancsak arra bíztatják az ötletgazdák, hogy kötetlen technikával készített grafikával, festménnyel, képregénnyel, szoborral, installációval, vagy bármi egyébbel idézhetik meg Rejtő szellemiségét, életének eseményeit, irodalmi alakjait. Terjedelmi korlát e téren nincs, de az ésszerű határok betartására, azaz a Napút folyóiratban való későbbi megjelentetés lehetőségét tekintetbe véve célszerű elkészíteni a pályaműveket.  Sorozat esetében például legföljebb nyolc darabból álló kompozíció-füzért fogadnak el.
De akármi is legyen az alkotás, a szervezők így írnak: „Olyan személyes alkotásokat várunk Rejtő Jenő életművével kapcsolatban, melyek minden Howard-rajongó érdeklődésére méltán számíthatnak.” 

Kép forrása

Díjak és határidő 
A legsikerültebb pályaműveket a Napút 2018 őszén megjelenő Rejtő-különszámában mutatják be, de okkal feltételezhetjük, hogy a nagyívű kezdeményezés egyik másik eredménye önálló életet is tud majd élni. 
A pályázatot szakavatott ítészek bírálják el. A bírálóbizottság tagja lesz Tamási Orosz János irodalomkritikus, Napút Kiadótól, Thuróczy Gergely (Rejtő-kutató) irodalmi muzeológus a PIM-ből, Veres András irodalomtörténész, MTA Irodalomtudományi Intézetéből, Cserkuti Dávid illusztrátor és Varsányi Ferenc rendező.
Az irodalmi kategóriában az első helyezett hetvenötezer forintra, a második ötvenezer, a harmadik pedig huszonötezer forintra számíthat. Ugyancsak pénzdíjas a pályázat képzőművészeti része. Itt hatvan-, ötven- és negyvenezer forint a díj. 
A pályaműveket (Word-RTF; illetve a képzőművészeti műveknél Jpeg, PDF formátumban) 2018. augusztus 1-ig az alábbi címre várják: szondi46sal@gmail.com.
Reméljük, számos kreatív alkotással lesz gazdagabb az amúgy is terebélyes rejtőiáda. 
 

Megosztás

Egypercesek

Hurrá, kirándulunk!

Hurrá, kirándulunk!

Deák Ferenc nyomában

Politikai terápia

Az egymással párhuzamos közösségi identitások nem zárhatják ki egymást

Koko távozott

Jelbeszédével átírta mindazt, amit az állati elmékről gondolunk

Mire való ez a gomb?

Megjelent Bruce Dickinsonnak, az Iron Maiden frontemberének önéletrajzi könyve

Könyvről Könyvért

Cikkeket csak előzetes egyeztetést követően fogadnak

Feliratkozás a hírlevélre

Email