Izgalmas bemutatók a Nemzeti Színházban

Tizenegy bemutatót tart a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Szász János, Viktor Rizsakov, Kiss Csaba, Csiszár Imre, Silviu Purcarete, David Doiasvili és Cserhalmi György rendezését is láthatja a közönség. A jövő évad nagyszínpadi bemutatói között Az ember tragédiája, a Rocco és fivérei, a Meggyeskert, a Tartuffe és a Sára asszony szerepel. A Gobbi Hilda Színpadon a Caligula helytartója, az Álomgyár, az Othello, a velencei, a Kinek se nap, se szél – Egy ember az örökkévalóságnak és a Macskajáték című darab látható, míg a Kaszás Attila Teremben a Hé, magyar Joe! című előadást mutatják be.
    
Kép forrása

Caligula helytartója 
Vidnyánszky Attila igazgató a jövő évadról szólva a legnagyobb értékként a stabilitást nevezte meg, mint mondta, eddigi témáikat viszik tovább, azok mentén gondolkodnak. A színháznak most több mint ötven produkcióból álló repertoárja van – mondta, hozzátéve, hogy a meglévő repertoárra lehet támaszkodni, ami szabadságot ad, ehhez képest kell új témákat választaniuk.
Az újdonságok közül kiemelte a Gyulai Várszínházzal való együttműködést, amelynek első darabjaként az idén nyáron Szász János rendezésében mutatják be Székely János Caligula helytartója című művét. Szász János, aki tizenhárom éve dolgozott utoljára a Nemzetiben, kiemelte: örömmel tért vissza a színházba. Hozzátette, hogy kedden megtartották a Caligula helytartója olvasópróbáját. Mint mondta, mindig aktuális darabról van szó, amelynek negyven évvel ezelőtti, Harag György-féle híres előadásában kellékesként, asszisztensként vett részt és játszott is.
    
Kép forrása

Szembesülés a halálraítéltségünkkel

Vidnyánkszky Attila hangsúlyozta, hogy több adósságot is törlesztenek a jövő évadban. Silviu Purcarete rendezésében bemutatják a Meggyeskertet, és színre viszik Az ember tragédiáját, amelyet már az elmúlt öt évben szeretett volna megtenni. Mint fogalmazott, Madách művét „folyamatosan rendezi”, legalább öt változatban, szobaszínházként és szabadtéren is színpadra állította már. A színházat ezúttal arénává alakítják, nyolcszáz férőhelyes lelátókat hoznak létre, ahol a játékteret négy oldalról vehetik körül a nézők. Az előadásnak – amelyet főként fiatalok játszanak – egyik központi gondolata a választás lehetősége és a szembesülés a halálraítéltségünkkel. Az előadásban Évát Ács Eszter, Ádámot Berettyán Sándor alakítja, Lucifer szerepét pedig öt színész játssza. Ahogy a János vitézből és a Bánk bánból, úgy Az ember tragédiájából is készül utazó előadás.
 
Kép forrása

A bizalom törékenysége
Viktor Rizsakov Ivan Viripajev Álomgyár című darabját állítja színpadra. Othello, a velencei címmel William Shakespeare darabját Kiss Csaba rendezésében játsszák, aki elmondta, hogy Gyulán színpadra állította már egyszer a darabot. Hozzátette: a mostani előadás a bizalom törékenységéről fog szólni.
Robert Bolt Kinek se nap, se szél – Egy ember az örökkévalóságnak című drámáját Csiszár Imre rendezésében tűzik műsorra, David Doiasvili pedig Moliere Tartuffe című darabját állítja színpadra. Cserhalmi György rendezésében Örkény István Macskajáték című művét láthatja a közönség. Az utóbbi kapcsán az igazgató kiemelte: Örkény életművének meg kell jelennie a Nemzeti Színház repertoárján.
Hé, magyar Joe! címmel Földes László Hobo művét is műsorra tűzik. A szerző elmondta, hogy a darab a bűnről, a lelkiismeret-furdalásról és a kitaszítottságról szól. A történetet a Hey Joe című blues alapján írta dalszövegekben a szerző, a zenét Pengő Csaba és Kiss Zoltán jegyzi.
A jövő évadban több turné is vár a társulatra. A stockholmi Bergman-fesztivál után Belgrád, Zágráb, Moszkva következik, de játszanak majd Litvániában, Macedóniában, Spanyolországban is. Nyáron Gyulára, Kisvárdára, Mikházára, Kapolcsra és Viszákra utazik a Nemzeti Színház, illetve a csíksomlyói Nyeregben adják elő a Csíksomlyói passiót
Mint elhangzott, a jövő évadra már megvásárolhatók a bérletekkel, szeptember 22-én pedig nyílt nappal várja nézőit a színház.