Szabad lesz a Vörös Pimpernel

MEGJELENT: 2017. december 15. | SZERZŐ: Gergely András

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület sajtóközleményben hívta föl a kiadók és persze minden érdeklődő figyelmét arra, hogy 2018 január elsejével számos hazai és külföldi szerző életműve szabadul fel a szerzői jogvédelem alól. Közkincsé válnak például a Robin Hood történetét is jegyző Evelyn Charles Vivian művei, valamint a Dr. Dolittle írója, Hugh Lofting alkotásai. A magyar szerzők közül pedig mások mellett Czóbel Minka és Orczy Emma művei lesznek lesz szabadon felhasználhatóak az újévtől.

Kép forrása


A szerzői jog
Az Artisjus közleménye szerint az Európai Unióban hatályos szabályozásnak megfelelően az év utolsó napján megszűnik minden olyan alkotás szerzői jogi védettsége, amelynek utolsó élő szerzője hetven évvel ezelőtt, azaz 1947-ben hunyt el.
A tájékoztató kitér arra is, hogy a szellemi tulajdonjogok sajátossága szerint – a fizikai tulajdontól eltérően – csak bizonyos ideig nyújtanak oltalmat a szerzőknek, feltalálóknak, jogtulajdonosoknak. A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után hetven évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotóművészeti vagy képzőművészeti alkotásokat.
A védelmi idő elsősorban azért ilyen hosszú, hogy a szerző házastársa, gyermekei, unokái számára hagyatékot jelenthessenek az alkotások. Az ezekből készült feldolgozások, átdolgozások azonban továbbra is mindaddig jogi oltalom alatt állnak, amíg az ezeket készítő szerzők halálától nem telik el a hetven év.

Kép forrása

Czóbel Minka és Orczy Emma

Magyar alkotók közül Tábori Piroska, író, költő, műfordító, Rudnóy Teréz, író, Takách Béla, festő, építész, Vágó József, építész mellett lejár a jogvédelem Czóbel Minka költő műveivel kapcsolatban is.  A költőnő arról nevezetes, hogy az elsők közt alkalmazta itthon a szabadvers műfaját és tudatosan használta a francia dekadensek stílusát is, így a Nyugat című folyóirat és Ady Endre egyik legfontosabb előzményeként tartják számon. De költői munkássága mellett műfordítói életműve is említésre méltó: ő fordította először magyarra Verlaine verseit, magyarról németre ültette át Az ember tragédiáját, illetve angol nyelven jelentette meg Petőfi több költeményét is, mely fordítások most szintén kikerülnek a védettség alól.

Ugyancsak szabadon közölhetőek lesznek Orczy Emma művei. A bárónő több detektívkötet megírása után 1905-publikálta A Vörös Pimpernel című kalandregényét, mely egy saját maga által fogalmazott, 1903-as nagysikerű színpadi darab átírása. A mű népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy 1995-ben az USA-ban CD-re rögzítették a világirodalom kétezer olyan műalkotását, amelyet mindenkinek „ismernie kell”, és egyetlen magyar vonatkozású műként ez az alkotás került közéjük. Ezek után tizennégy egyéb nyelvre fordították le, majd több tucat mozi- és TV-film készült belőle. A mű fontos inspirációul szolgált a későbbi kalandtörténetek alkotásakor, így például Johnston McCulley Zorro nevű karakterének megteremtésekor is jelentős szerepet játszott.

Kép forrása

Robin Hood és Dr. Dolittle
A külföldi szerzők közül Evelyn Charles Vivian – eredeti nevén Charles Henry Cannell – jogvédelme jár le. Leginkább fantáziatörténeteivel szerzett népszerűséget és főleg a felnőtt korosztálynak publikált, de valós ismertséget a fiatalabb korosztálynak szánt Robin Hood legenda lejegyzésével vívott ki magának. Hugh Lofting állatok iránti gyermekkori rajongásból nőtte ki magát az angol író Dr. Dolittle című sorozata. A könyvek főhőse az állatok nyelvének elsajátításával igyekezett segíteni a bajbajutott egyedeken, mely történet aztán megfilmesítése révén vált világhírűvé. Január elsejétől az ő művei is szabadon publikálhatóak. 
Mint ahogyan felszabadul a szerzői jogvédelem alól Arthur Machen, újságíró, novellista, Duncan Campbell Scott, író és költő, Hans Fallada, novellista, Tristan Bernard, drámaíró és novellista, Charles-Ferdinand Ramuz, író, C. Louis Leipoldt, költő, Wolfgang Borchert, író, költő, Luigi Russolo, zeneszerző, polihisztor, Pierre Bonnard, festő, valamint Victor Horta, építész-tervező életműve.Megosztás