Mióta van könyvtárbusz?

Az, hogy könyvtárbuszok járják az országot, a kistelepülések útjait, ma már egyáltalán nem meglepő. Nyilván azt is sokan gondolják, ha egyáltalán eszükbe jut ilyesmin gondolkodni, hogy a könyvtárbusz nem magyar találmány. Kell hozzá busz is, könyvtár is, és bizony mindkettőben erős lemaradásban volt hazánk akkortájt, amikor a könyvtárbusz koncepciója megszületett. 
De vajon hol és mikor indult el az első könyvtárkocsi? 


Hát persze, hogy az Egyesült Államoknak köszönhetjük a leleményt. És az is biztos, hogy valamikor a tizenkilencedik század második felében indult útnak az első fogatolt könyvtár. A képen látható batár 1905 és 1910 között járta az amerikai kisvárosok poros útjait. 

Persze a motorizáció nagyot dobott a mozgókönyvtárak történetén. Már a tízes években megjelentek a géperejű könyvtárak, s ettől kezdve Amerika el volt látva olvasnivalóval. 

Egyre nagyobb járművek, egyre több kötetet vihettek el a vidéki olvasóközönségnek, s biztosak lehetünk benne, hogy a könyvtárbuszokat – a rádió, a tévé és az internet előtt – úgy fogadták a farmerek, mint az unalmas estéket örömmel és kalanddal megtöltő csodát. 

Azért persze – amint itt is látszik – a könyvtárbusz akkoriban is betöltötte a közösségi tér funkcióját. Ahogy ma is megteszi a kistelepüléseken. 

Közben belső elrendezése is egyre célszerűbb lett. Pántok tartják a zötykölődő kocsiban a polcokon a könyveket, falra szerelt tartóban sorakoznak a kölcsönzőjegyek, de még a pecsétpárna is a falra van csavarozva. Ügyes. 

És a végére egy meglepő fotó egyenesen Indonéziából! (Áh, dehogy Indonéziából, hanem az internetről!) A huszadik század elején már ott is működött könyvtárbusz. S dacára annak, hogy akkoriban ott a hollandok voltak az urak, a kép tanúsága szerint a lelkes bennszülöttek érdeklődve állják körül a mobilkönyvtárat.  

Képek forrása