A kiskamasz Hemingway kitalált naplója

MEGJELENT: 2017. október 5. | SZERZŐ: László T. András

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

Kép forrása

Hemingway régi bizalmasa
„Európába utazunk” – így kezdődik a barna füzetben vezetett napló, amelyre a két kutató májusban bukkant rá, és amelynek létezését a napokban publikálták. A füzet 1909. szeptember 8-i keltezésű írása olyan, mintha egy napló első bejegyzése lenne. A szerzője az akkor tíz éves Hemingway –  számolt be a felfedezésről a The Guardian.
Sandra Spanier, az angol irodalom professzora és a Hemingway Letters Project szerkesztője elmondta, hogy a gyermek Hemingway sohasem tette meg azt az utat, amiről a naplóban írt, egy kitalált útinaplóról van szó, amely azonban már magán viseli az érett író stílusának néhány vonását. 
A naplót Hemingway régi bizalmasára, szerelőjére, alkalmanként sofőrjére, Toby Bruce-ra bízta más személyes dokumentumaival együtt. Az író ugyanis saját életének legjobb krónikása lévén minden levelet, fecnit, fotót, receptet gondosan eltett, és mire 1961-ben elhunyt, rengeteg bedobozolt dokumentum gyűlt össze egyebek mellett Key Westben, Oak Parkban, Kubában és idahói otthonában, Ketchumban – idézte fel a The New York Times.

Kép forrása

A Bruce család archívuma
Az író negyedik felesége, Mary Welsh Hemingway éveket töltött férje hagyatékának összegyűjtésével, 1962-ben Key Westbe is ellátogatott a Bruce családhoz. A náluk elraktározott dokumentumokat átvizsgálva a fontosabbakat magával vitte New Yorkba, a többit pedig otthagyta Bruce-éknak. A relikviák azóta is a Bruce család archívumában pihentek, jelenlegi tulajdonosuk Toby Bruce fia, Benjamin.
Benjamin Bruce a The New York Times riportjában elmondta, hogy bár a közelmúltban pusztító hurrikán nagy károkat okozott Key Westben is, az archívum biztonságban átvészelte a vihart. A férfi arról is beszélt, hogy a gyűjtemény eladását tervezi, mert szeretné, ha olyan helyre kerülne, ahol tanulmányozni lehet.
A kollekcióban egyebek mellett ritka Hemingway-fotók, levelek, az író egy hajtincse és a híres fotós, Walker Evans ajándéka, negyvenhat nyomat szerepel. Csak az utóbbi tizenöt évben kezdték el a gyűjteményt rendesen katalogizálni elsősorban Chamberlin ösztönzésére, aki megírta Hemingway életének és pályájának krónikáját.

Kép forrása


A vízpettyes napló
Az özvegy valószínűleg azért nem fedezte fel a vízpettyes naplót, mert annak fedeléből alig maradt valami. A cím nélküli elbeszélés tizennégy oldalt tölt meg a füzetből, amelyben versrészletek, és nyelvtani szabályok is szerepelnek.
Az Írországot és Skóciát érintő fikciós utazás történetét Hemingway a szüleinek címzett levélként fogalmazta meg, így az özvegy szemében nem tűnt jelentősnek. A két Hemingway-kutató számára is csak májusban vált világossá, hogy az író első elbeszélésére bukkantak rá, mivel Hemingway soha nem is járt azon az úton, amiről mesélt.
Ez az első emlék, amelyben Hemingway „hosszasan fantáziadús elbeszélőként” mutatkozik be – hangsúlyozta Spanier.
A füzetben szereplő írás nincs leosztályozva, tehát nem világos, hogy esetleg iskolai feladatként vagy saját szórakoztatására írta. Spanier szerint az is elképzelhető, hogy a St. Nicolas gyerekmagazinnak akarta elküldeni, amelynek havonta megrendezett irodalmi versenyén nővére, Marcelline is indult.Megosztás

Egypercesek

Kínai szobrok és festmények a Széchenyi Könyvtárban

Kínai szobrok és festmények a Széchenyi Könyvtárban

Kína több ezer éves kultúrája, mély filozófián alapuló művészete mindig izgalmas volt a magyarok számára

Magyarok a szófiai könyvfesztiválon

Idén tizennyolc magyar könyv jelent meg bolgár nyelven

Üvegfigurák a Radnótiban

Tennessee Williams az Üvegfigurákkal aratta első nagy színházi sikerét

Fagyos harc az Édenben

El sem hinnénk, valójában nem így alakult a történelem

Zárul Békéscsabán az Arany János-emlékév

A kétszáz éve született költő műveiből, önvallomásaiból, levelezéseiből, verseiből láthatnak és hallhatnak részleteket

Feliratkozás a hírlevélre

Email