Bárki „beleshet Leonardo elméjébe"

Persze, persze, Leonardoról mindenki, mindet tud. Reneszánsz művész, tudós, feltaláló, polihisztor… Tele olyan ötletekkel, amelyeket csak évszázadok múlva lehetett megvalósítani. A legjelentősebb alkotásai, legismertebb elképzelései valóban közkézen forognak. De vajon mi van azokkal a sziporkákkal, amelyekről talán még nem is hallottunk? 
Nos, ha akarjuk, mostantól személyesen is utánanézhetünk e kérdésnek. A közelmúltban ugyanis a British Library nemcsak digitalizálta, de a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tette Leonardo fennmaradt jegyzetfüzetét. 

Fantasztikus ötletek

A kéziratok hatalmas és titokzatos gyűjteményét több száz éven keresztül többnyire a legelszántabb gyűjtők láthatták. Leonardo franciaországi halála után diákja, Francesco Melzi sok kéziratot és rajzot vitt vissza Olaszországba. Melzi örököseinek kezén, akiknek fogalmuk sem volt arról, mekkora kincset őriznek, számos kézirat elkallódott. Néhány évtizeddel Melzi halála után a milánói Pompeo Leoni műgyűjtő, II. Fülöp spanyol király hivatalos építésze megkísérelte ismét összekeresni a szétszóródott kéziratokat. Jelentős részüket sikerült is megszereznie, katalogizálni és megszámozni; igen sok különálló lapot két nagy kötetbe gyújtott. Az egyik, amelyet Angliában a windsori királyi kastélyban őriznek, mintegy hatszáz vegyes rajzot tartalmaz, közöttük az Utolsó vacsorához készített drapériatanulmányokat, továbbá szinte valamennyi anatómiai tanulmányt. A másik, a Codice Atlantico néven ismert kötet technológiai és tudományos témájú írásokat és rajzokat tartalmazó vaskos gyűjtemény. A jegyzetfüzetben sorakoznak da Vinci fantasztikus ötletei: a repülőgép, a helikopter, az ejtőernyő, a tengeralattjáró és az autó látomásai. 

Interaktív felület 
A digitalizált noteszlapokat 2007-ben mutatta be a British Library. A felület interaktív funkciót is hordoz, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy egy animáció segítségével lapozzanak.  A képernyőn megjelenő szövegek megmagyarázzák a technikai rajzokat, diagramokat és ábrákat, illetve az azokat körülvevő rejtélyes feljegyzéseket. 
A felülethez tartozik természetesen egy emészthető és olvasható összefoglaló Leonardoról: rövid életrajz, munkáinak bemutatása, beleértve a legérdekesebb technikai elképzeléseit, mint amilyen búvárberendezés, az ejtőernyő és a vitorlázógép. 

Leonardo elméje
A jegyzetfüzet – írja Jonathan Jones, az animációkat bemutatva a Guardian-ban – „az univerzális elme élő csodája.” Majd felhívja a figyelmet arra, hogy Leonardo, mint minden reneszánsz alkotó, lenyűgöző erőfeszítéseket tett, hogy megőrizze eszméit, gondolatait, hogy művészetét megóvja az elmúlástól. És mégis, bár Leonardo vitathatatlanul „technophil” szellem volt, inkább megvalósulva szerette volna látni terveit, mint kiadva. Semmiféle erőfeszítést nem tett, hogy megjelentesse a jegyzeteit. 
Most azonban, a British Library digitalizált gyűjteményének köszönhetően, bárki „beleshet Leonardo elméjébe".