Botránykönyv Rómában

Hamisnak és nevetségesnek nevezte a szentszéki szóvivő azt a dokumentumot, amely szerint a Vatikánnak köze volt az 1983-ban titokzatos körülmények között eltűnt olasz lány, Emanuela Orlandi ügyéhez. A dokumentumot Emanuele Fittipaldi olasz újságíró jelentette meg Az imposztorok című új könyvében. 

Kép forrása

Kiadási lista
A kötetben szereplő öt oldalas, gépelt feljegyzést – Fittipaldi szerint – 1998-ban Lorenzo Antonetti bíboros, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének egykori elnöke írta Giovanni Battista Re bíborosnak, aki akkor a szentszéki államtitkárság általános ügyek államtitkár-helyettese volt, valamint Jean-Louis Tauran bíboros, akkori vatikáni külügyminiszternek. Az állítólagos vatikáni dokumentum – amelyen sem aláírás, sem iktatási szám nincsen – felsorolja azokat a költségeket, amelyeket a Vatikán 1983 és 1997 között az Emanuela Orlandi eltűnésével kapcsolatos ügy kezelésére fordított. A kiadási lista végösszege négyszáznyolcvanhárommillió lírának felel meg, vagyis mai értékben majdnem kétszázötvenezer eurónak. 
A költségek között nyomozásra és „félrevezetésre” fordított összegek szerepelnek, és a lista utal egy vatikáni „kommandóra” is, amely Agostino Casaroli bíboros, egykori szentszéki államtitkár közvetlen irányítása alatt állt. 

Kép forrása

Szereplők és szerepek
Emanuela Orlandi 1983. június 22-én tűnt el Rómában. A tizenöt éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja az egyházfő személyi titkárságaként működő Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott. A lány eltűnését a mai napig titok fedi, de majdnem kezdettől fogva  kapcsolatba hozták a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylettel és az ezt elkövető török terrorista  Ali Agcával. Azaz nem ez az első alkalom, hogy Emanuela eltűnése mögött vatikáni szálakat keresnek.  
Fittipaldi neve az úgynevezett Vatileaks 2 botrányról ismert: az újságíró 2015-ben a Fösvénység című könyvéhez szintén a Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumokat használt fel. Az első újságíró volt, akit a vatikáni bíróság elé állítottak, majd jogilletékesség hiányában felmentettek. 
A dokumentumot most közlő Emanuele Fittipaldi elmondta, hogy vatikáni forrástól kapta a feljegyzést – írta az MTI. Kijelentette: ha a dokumentum igaz, hatalmas fordulathoz vezethet az Orlandi-ügyben, ha azonban hamis, az is fantaszikusan érdekes. A hamis feljegyzés nyilvánosságra hozatala, sőt a dokumentumnak a kreálása ugyanis „precedens nélküli hatalmi harcra utal” a Vatikán falain belül.     

Kép forrása

Igaz vagy hamis
Hamisnak és nevetségesnek nevezte a dokumentumot Greg Burke szentszéki szóvivő. Ferdinando Imposimato a pápa elleni merénylet egykori olasz ügyésze ugyancsak kétségeit fejezte ki a dokumentum eredetiségével kapcsolatban. Lorenzo Antonetti bíboros 2013-ban elhunyt. Giovan Battista Re kijelentette, soha nem látta ezt a feljegyzést. Korábban úgy nyilatkozott, Emanuela Orlandi eltűnése mögött titkosszolgálatok állhattak, és ezzel gyakoroltak nyomást Ali Agcára, aki kezdetben együttműködött az olasz hatóságokkal, Orlandi eltűnése után azonban már nem.  
Emanuela fivére, Pietro Orlandi viszont Facebookon azt írta, ezzel a dokumentummal „végre ledőlt a fal”. Az Orlandi-család soha nem adta fel Emanuela keresését hangsúlyozva, hogy a Vatikán sokkal többet tud a lány sorsáról, mint amennyit eddig elárult.