Ha szereted Pottert, utálod Trumpot

Állítják ezúttal nem brit, hanem amerikai tudósok. A napokban megjelent kutatás azt taglalja, hogy mennyiben befolyásolják olvasási szokásaink és preferenciáink a politikai jellegű döntéshozatalainkat. Első hallásra erőltetettnek hangzik a kettőt korrelálni, ám a tanulmányból kiderül, hogy csaknem kristálytisztán kivehetőek bizonyos összefüggések, így például, hogy a Harry Potter sorozat kedvelői inkább az ex-First Lady mellett teszik le a voksukat, mint a republikánus ingatlanmogul, Donald Trump mellett.

Értékrendek

Egy, a PS: Political Science and Politics nevű folyóiratban megjelent tanulmány azt a kérdést veszi górcső alá, hogy vajon van-e kapcsolat aközött, hogy milyen tartalmú könyveket olvasunk, és aközött, hogy mely politikust találjuk szimpatikusnak, kire voksolunk. Nyilván utóbbi nem pusztán szimpátia alapú, úgyhogy talán jobban fogalmazok, ha azt írom, hogy mely politikus (és párt) által felvonultatott értékrenddel tudunk leginkább azonosulni.
A tanulmányt Diana Mutz, a Pennsylvania Egyetem kutatója jegyzi, aki körülbelül ezerkétszáz emberen végezte a felmérést. Egyértelműen kijött, hogy függetlenül kortól, nemtől, vagy bármitől, akik az átlagosnál jobban kedvelik a Harry Potter sorozatot, azok ennek reciprokaként viszonyulnak Trumphoz, vagyis kifejezetten nem kedvelik.

Jók és rosszak
Mutz ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy a könyvekben tipikusan olyan értékek jelennek meg, amik Trumpnál tipikusan nem. Így legfőképp a toleranciára és az empátiára kell gondolni, ami a könyvekben minden „jó” karaktert jellemez, míg a másik oldalon a „Trumpos” vonulat, az erőszak, a harag, a bosszú szolgáltatják a szereplők fő jellemvonásait. „A Harry Potter regényekben a jó – vagyis Harry és barátai – és a rossz – Voldemort – közötti harc motívuma tulajdonképpen az intolerancia akként, hogy adott csoportnak kik lehetnek a tagjai.” – mondja Mutz, jól rátapintva a lényegre. Ugyanis talán a legnagyobb különbség a két elnökaspiráns között (amellett, hogy egyik nő a másik férfi), éppen ebben csúcsosodik ki. A hagyományos demokrata értékrend és a – talán a Trump által kicsit túltolt – republikánus értékrend az általános tolerancia és „p.c.” aspektusában. Elég ehhez visszagondolni az ingatlanmágnás korábbi véleménynyilvánításaira az USA határairól, a mexikóiakról, latinajkúakról, vagy úgy általában a nem-jenkikről.

Voldemort sehol sincs
Mutz azonban hozzáteszi, hogy mindig problémás összehasonlítani kitalált és valós karaktereket, majd ebből komoly, reális következtetéseket levonni, azonban ehelyütt talán mégis helytálló lehet. ahogy Ő fogalmaz: „laboron kívülről az első bizonyítékok egyike, hogy egy kitalált történet befolyásolhatja az általános választási preferenciákat.”
Érdekes azonban, hogy míg a felmérés során a könyvrajongókkal egyértelműen, addig a sorozatból készült filmek kedvelőivel semmilyen összefüggésbe nem lehetett hozni az általános politikai értékítéletet.
Végezetül pedig megemlítendő, hogy korábban még maga J.K. Rowling is kifakadt a közösségi médiában: „Voldemort sehol sincs Donald Trumphoz képest.” – mondta a sorozat szerzője, ami nem semmi, ha belegondolunk, hogy egykor úgy gondolta, megteremtette a „gonoszok legszupergonoszabbikát”, Lord Voldemort személyében. „Rendezett egy varázsvilág-genocídiumot, de hát mégsem akart falat a mexikói határra…” – gondolhatta a sorozat nagyasszonya.

Forrás: The Atlantic.com