Strandkönyvtárak a Balatonnál

Vitathatatlanul itt van a strandolás ideje. Vizeink melegek, partjaik barátságosak, fürdőző fiataljaink szépek, családunk pedig elkötelezetten követeli a balatoni üdülés megkezdését. Persze az örök problémával ezen a nyáron is szembe kell nézni. Mi a nyavalyát lehet csinálni a strandon két lubickolás, két fagylaltozás, esetleg két lángos-majszolás között?
A kézenfekvő válasz pedig az, hogy olvasni.
A jó hír pedig így szól: ha nem is minden strandon, de legalább ötven helyen várja strandkönyvtár a nyaralókat. Majdnem minden jelentősebb balatoni fürdőhelyen és vízi világgal rendelkező megyeszékhelyen talál olvasnivalót, aki olyan meggondolatlan volt, hogy egy félig, háromnegyedig kiolvasott kötettel ballagott le a strandra.

Könyvtáros nélkül

A siófoki városi könyvtár igazgatója, Laki Judit a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, hogy városi könyvtár a Siófok Plázson önkiszol­gáló rendszerrel várja az érdeklődőket. Nincs könyvtáros, nem kell beiratkozni, nem kell kölcsönözni, elég leemelni a polcról az érdekesnek tűnő kötetet és már mehet is friss szerzeményével fürdőlepedőjére az olvasni vágyó. Elvárás azonban, hogy záráskor a kötet kerüljön vissza a helyére, s természetesen a legtöbben vissza is teszik. Előfordul persze, hogy valaki még este be akarja fejezni a könyvet, így csak másnap hozza vissza, sőt olyan is megesik, hogy a nyaralóban felejtődik a kötet, de az intézményvezető szerint a veszteség minimális.  
A siófoki könyvtár körülbelül ezer kötetet pakol ki strandkönyvtárába, jobbára könnyed olvasmányokat, de a ravasz könyvtárosok a kínálatba mindig becsempésznek néhány komolyabb, mélyebb, tartalmasabb könyvet is. Hátha valaki éppen most akar nekifutni az Ulyssesnek…

Vidd és olvasd!
A szembeparton, Balatonalmádiban is hasonló a helyzet Sáray Anna a Pannonia Kulturális Központ és Könyvtár vezetője úgy látja, hogy az almádi strandkönyvtár iránti érdeklődés felülmúlja várakozásaikat. Itt is jó ezer kötet várja az érdeklődőket, de itt extra lehetőségeket is kínálnak a könyvtárosok. Ha például valaki olyan könyvet kér, amit nem hoztak ki a strandra, perceken belül megkaphatja, mert a könyvtár épülete meglepően közel van a parthoz, s a könyvtár személyzete meglepően gyorsan térül-fordul, ha az olvasói igényekről van szó. De almádiban programok is várják az unatkozó strandolókat, sőt van egy Vidd, és olvasd! elnevezésű kezdeményezés is, aminek lényege, hogy – az ajándékkönyvekből, könyvtári fölöspéldányokból, többletkiadványokból álló készletből – úgy válogathatnak az érdeklődők, hogy akár vissza sem kell hozniuk a megkedvelt könyveket.

Könyvektől pincékig
A Balaton túlvégén, a keszthelyi strandkönyvtárban is bő félezer könyv közül lehet válogatni. Többnyire itt is bestsellereket, könnyedebb olvasmányokat találhatnak a polcokon a strandolók, de természetesen a választékból errefelé sem hiányzik a szépirodalmi, illetve a gyerekeknek szóló kiadványok. Mivel a keszthelyi könyvtár sincs legyőzhetetlenül távol, az egyedi kívánságokat egy órán belül teljesíteni tudják a keszthelyi könyvtárosok.
Itt azonban be kell iratkozni, ami viszont azzal az előnnyel jár, hogy a kiválasztott kötetet akár az egész nyaralás alatt magunknál tarthatjuk, s így különösebb lelkiismereti probléma nélkül abbahagyhatjuk az olvasást, amikor a szomszéd ultizni hív, a gyerek megkér, hogy bogozzuk ki a pecabotján összegubancolódott zsinórt, vagy sürgősen fel kell mérnünk valamelyik balatonfelvidéki pincészet kínálatát…