Randevú a könyvtárossal

Szerethető összefoglalást közölt az ActuaLitté című francia magazin arról, miért előnyös könyvtárossal járni, mi több, könyvtárossal házasodni. A szerző felsorolja a könyvtárossal való kapcsolat előnyeit és hátrányait, de inkább előnyeit, mert hátrányt alig-alig talál.
A kérdés tehát az, mire számíthatunk, ha könyvtárossal randevúzunk…

Nincs kizárva

A megismerkedés általában idilli helyszínen – egy könyvtárban – történik. Az első találkozás természetesen rányomja a bélyegét a kapcsolatra, de ebben a tekintetben nem kell ezoterikusnak lennünk. Azaz például a tudományos szakkönyvtár munkatársa nem lesz „tudóska”, ahogy a gyermekkönyvtáros sem fog állandóan mesékkel traktálni.  De az tény, hogy a romantikus könyvtári tér romantikus kapcsolatot ígér.
Az online társkereső oldalak felmérése szerint a párkeresők nagyon szeretik a könyvtárosokat. Valahogy úgy fogalmaznak, hogy amennyiben kiderül, hogy könyvtárossal hozta össze a sors, vagy az algoritmus, azonnal fejest ugrottak a kapcsolatba. A könyvtárosokról ugyanis az a közfelfogás, hogy munkájuk garancia arra, hogy kultúremberrel találkozunk – és ez az online térben állítólag igen ritka – és, ami sokkal érdekesebb, a többség úgy gondolja, hogy a könyvtárosok szeretik a gyerekeket. Tehát általában azok örülnek a könyvtáros-partnernek, akik nem egyéjszakás kalandot keresnek. Ugyanakkor a gyermekek szeretete azt is jelenti – vélik a netes társkeresők –, hogy a könyvtárosok vagányabbak, lazábbak, bevállalósabbak, mint mások. Olyanok, mint a gyerekek. Tehát az egyéjszakás kaland sincs eleve kizárva.

Büntetés a késésért
A könyvtáros nyilvánvalóan soha nem késik. Egy olyan ember, aki megszokta, hogy csak egy késve visszahozott könyvért huszonöt euró cent büntetés jár, nem kockáztatja a csúszást. Ha a kapcsolatból komolyabb viszony, netán házasság lesz, a könyvtáros, akkor is kiváló partner.
A felmérések szerint a könyvtári munka olyan megbízható, precíz és lelkiismeretes viselkedést kíván, amely mellett szinte elhanyagolható annak esélye, hogy párunk az óvodában felejti a gyermeket.
A csendes környezetben dolgozó emberről okkal gondoljuk azt, hogy általában is kedveli a csendet, nyugalmat, kiegyensúlyozott, sőt kiszámítható viszonyokat. Nem is számíthatunk tőle kiborulós, tányérdobálós nagyjelentekre.
Bár – tegyük hozzá az igazság kedvéért – az nem kizárt, hogy valamilyen depressziós, mániás tünetcsoportot idővel felfedezünk…

Ritkák, mint az egyszarvúak
Ám az efféle aggodalmakat bőségesen ellensúlyozza, hogy bátran rábízhatjuk az esti mesét, mindig lesz olyan története, amit örömmel elmesél a gyerekeknek, de rábízhatjuk a nyaralásra bepakolni való könyvek összeválogatását, ismeretlen szerzőről is megalapozott véleménye lesz, minden új könyvről tud pár szót mondani, sőt, ha nagyon akarjuk, be is szerezheti nekünk.
Bizonyos könyvtári munkaköröket ma már otthonról is el lehet látni, így a gyermeknevelés mellett, főállású anya és főállású dolgozó is lehet, nem feltétlenül kell választania anyaság és karrier között.
És a félreértések elkerülése végett tegyük hozzá: vannak férfi könyvtárosok is, akik kapcsolat szempontjából éppen olyan vonzóak, mint a könyvtároskisasszonyok. A magazin szerint „A férfi könyvtárosok, egyedülállók és aranyosak, ritkák, mint az egyszarvúak, vagy mint egy szép és normális lányok egy Star Trek-konferencián…”