22 milliárd kultúrára

Idén is rendelkezésre állnak a kulturális ágazatban szükséges források, több mint 22 milliárd forint garantálja az ágazati beruházások, fejlesztések folytatását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Kép forrása

Minden szegmensre kiterjedő beruházások
„A kulturális terület fejlesztése nem állhat le, a forrásokat biztosítani fogjuk 2021-re is” - fogalmazott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.
A kulturális ágazat minden szegmensének fejlesztését kiemelten kezelik. Így a színház mellett a múzeumokra, a könyvtárakra, a levéltárakra, a közösségi intézményekre, az állatkertekre, a cirkuszra és az egyéb előadóművészeti intézményekre egyaránt kiterjednek a fejlesztések. „Fontosnak tartom az országos kulturális intézményeket érintő beruházások mellett a vidéki térségek kulturális fejlesztéseit, ugyanis azok révén nő az egyes települések és térségek vonzereje, lendül fel a települések gazdasága, erősödik a közösség megtartó ereje” – emelte ki az államtitkár.

Kép forrása

Felújtás, korszerűsítés, bővítés
Jelenleg is zajlik a szolnoki Szigligeti Színház és a debreceni Csokonai Színház, valamint az annak játszóhelyeként működő Latinovits Színház felújítása, továbbá a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a kecskeméti Katona József Színház és a budapesti József Attila Színház rekonstrukciójának tervezése. Emellett elkészültek a veszprémi Petőfi Színház felújításának tervei is.
Idén megkezdődik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Artistaképző iskolájának helyet adó csarnokok felújításának tervezése, elindul a Magyar Nemzeti Levéltár nagyszabású fejlesztési programja, amelyben megvalósul az Országos Levéltár főépületének rekonstrukciója és a Lángliliom utcai raktár- és kutatási bázis korszerűsítése, bővítése.
Folytatódik a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységének második fejlesztési üteme: épül a kisvárosi egység, már elkészült több falusi porta és a nyárádgálfalvi unitárius templom. A beruházás folytatása és ezzel párhuzamosan a kiállítások létrehozása az idei esztendő fő feladata - áll a közleményben.
A Néprajzi Múzeum Városliget melletti főépületének kivitelezése is az ütemezésnek megfelelően halad, intenzíven zajlik az új állandó kiállítás előkészítése.

Kép forrása

A vidék vonzereje
A tárca közlése szerint a Modern Városok Program keretében a győri Xantus János Állatkert, valamint a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő békéscsabai Munkácsy-negyed fejlesztése is menetrendszerűen halad. 
A vidéki beruházások sorában kiemelt figyelmet élveznek a decsi és a szedresi kultúrház-fejlesztések, a balassagyarmati színház előkészítése, a tatai könyvtár és művelődési ház beruházása, valamint a nemzetközi hírű vértesszőlősi régészeti bemutatóhely látogatóbarát fejlesztése is.
Zajlik a Makovecz Imre életművét megőrző beruházási program, amely mintegy 35 hazai településen - például Bakon, Bagodon, Kakasdon, Makón, Sárospatakon és a fővárosban -, valamint határon túli városokban - például Csíkszeredában, Kolozsváron, Temesváron - támogatja az építész meg nem valósult terveinek kivitelezését és az általa tervezett épületek felújítását.
A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt részeként 2021-ben megújul a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként a balácai római kori villagazdaság, továbbá elkészül a székesfehérvári Szent István király Múzeum teljes rekonstrukciója is, amelynek köszönhetően jövőre megnyílik az Árpád-ház korát bemutató, nagyszabású kiállítás - írja az MTI.

Kép forrása

Utazó dallamok
Folytatódik a komolyzene népszerűsítésére hivatott Térzene Program is, amely tavaly országosan csaknem kétezer ingyenes köztéri koncerttel tette közösségi élménnyé a klasszikus zenét.
A Köszönjük Magyarország! Program munkalehetőséget biztosítva a független előadóművészeknek, 2021-ben is eljuttatja majd a kultúrát Magyarország legeldugottabb településeire is. Tavaly 10 művészeti kategóriában 2800 támogatott előadóművész 2500 ingyenesen látogatható programot valósított meg változatos helyszíneken a könyvtáraktól az idősotthonokig, a nagyvárosoktól a kistérségekig. Az Emmi legalább ennyi programot tervez erre az évre is.