Késsel jön a skandináv krimikirály

Ismét Magyarországra látogat a skandináv krimik világsztárja, Jo Nesbø. Az Animus kiadó által meghívott híresség a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 24-én legújabb regényét, a Kést is dedikálja a jelenlevőknek. 

Kép forrása

Skandináv krimik mesterei
Erős társadalomrajz és társadalomkritika, pontos és hihetetlenül profi dramaturgia, precíz karakterfejlődés, ez mind jellemző Nesbø krimijeire, akárcsak a Millennium-trilógiát jegyző, tragikus hirtelenséggel, 2004-ben elhunyt Stieg Larsson műveire. Nem is csoda, hogy sokan hozzá hasonlítják.
Kettejük kapcsán is hangsúlyozza Fekete Judit, az Animus könyvek pr-marketing vezetője, hogy az elmúlt években az északi irodalomnak nagyon erős lett a hangja. Mellettük azonban még számos tehetséges szerző bukkan fel, akik krimijei szélesebb körben népszerűek itthon is. 
„Ezeknek a történeteknek sokszor állandó főszereplői vagy szereplő-párosai vannak, így végigkövethetjük a jellemfejlődésüket kötetről-kötetre, belelátunk az életükbe, mintha egy sorozatot néznénk, az olvasó pedig kötődni kezd a már megszokott és megszeretett karakterekhez” – tette hozzá Fekete Judit.

Kép forrása

Zenész, dalszerző, közgazdász, író
Jo Nesbø norvég zenész, dalszerző, közgazdász, mindemellett az egyetemes krimiirodalom egyik legnagyobb és legsikeresebb szerzője. Könyveinek különlegessége a sajátos pszichológiai látásmódban, az életszerű, valóságos részletekben, a jól felépített karakterekben, illetve a thriller és a krimi elképesztő ötvözésében rejlik. Számtalan díj és elismerés mellett világszerte több mint negyvenötmillió példány fogyott műveiből, a fordítások száma eléri az ötvenet. 
Magyarországon legnépszerűbb könyvei a Harry Hole-sorozatba tartoznak, de emellett foglalkozik gyerekkönyvekkel is. 
Nesbø 2015-ben járt először Magyarországon, az Animus pedig azóta is rendszeresen próbálkozott egy-egy újabb meghívással, ami végül most sikerült.
„Nesbø vérprofi, végtelenül szimpatikus, szívesen vesz minden figyelmet és figyelmességet, de nincsenek különleges VIP-igényei. Pozsonyból érkezik a Könyvfesztiválra, másnap pedig már repül is tovább Budapestről, így külön programkérése nem volt, csupán annyi, hogy az út után két órát szeretne pihenni” – fűzte hozzá az Animus könyvek pr-marketing vezetője.
A beszélgetés Nesbøvel április 24-én 17 órakor kezdődik a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban. 
A szerző az Animus gondozásában megjelent könyvei: Denevérember, Csótányok, Vörösbegy, Nemeszisz, Boszorkányszög, A megváltó, Hóember, Leopárd, Kísértet, Police, Szomjúság, Kés, Fejvadászok, A fiú, Vér a havon, Fehér éjszaka.

Kép forrása

A Kés
A Kés főhőse is Harry Hole, aki éppenséggel nincs túl jó bőrben. Élete minden szempontból kudarcba fulladt, újra iszik, és még a főiskolai állásából is elküldték. Bár kapott még egy esélyt az újrakezdésre az oslói rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályán, de másra sem vágyik, mint hogy azokban az ügyekben nyomozzon, amelyek gyanúja szerint Svein Finnéhez, a sorozatos erőszaktevőhöz és gyilkoshoz köthetők, akit ő juttatott rács mögé.
Egy részeg, filmszakadást okozó éjszaka után Harry reggel úgy ébred, hogy a keze és a ruhája csupa vér. Egy rémálom kezdődik számára, amihez foghatót elképzelni sem tudott…