Budavári könyvfesztivál

MEGJELENT: 2019. augusztus 28., szerda | SZERZŐ: Gábor Bálint

A Budavári Önkormányzat hamarosan ismét megrendezi a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét, amelyen könyvkiadók bemutatkozása mellett számos kulturális program várja az érdeklődőket. Az idei Könyvünnep tiszteleg a februárban elhunyt Tandori Dezső és a harminc esztendeje elhunyt Márai Sándor előtt, a rendezvény díszvendége a polgár-író szülővárosa, Kassa lesz. 

Kép forrása

Írók és kiadók
Szeptember 6-8. között 17. alkalommal rendezik meg a Budai Várban a Szentháromság téren, illetve a várban található kulturális intézményekben a Budavári Könyvünnepet. 
A rendezvényen nemcsak a könyvekkel, de a szerzőkkel is találkozhat a közönség, számos dedikálás és író-olvasó találkozó alkalmával. Ott lesz többek között Sajdik Ferenc, Sárközi Mátyás és Czakó Gábor is.
A rendezvényen huszonnyolc könyvkiadó és kilenc kulturális intézmény mutatkozik be. Egyebek között jelen lesz kiadványaival a Széphalom, a Magyar Napló, a Lexica, a Kortárs és a Püski Kiadó is. Programokkal és kedvezményekkel is készül a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Zenetudományi Intézet.
A divatos és szerethető szokásnak megfelelően, ebben az évben is lesz karszalagkedvezmény. Aki legalább egy könyvet vásárol, karszalagot kap, amivel a Budavári Könyvünnepen résztvevő kulturális intézmények programjait kedvezményesen látogathatja.

Kép forrása

Jelesek és díjazottak
A könyves sokadalom mellett ez alkalommal kiállítással tiszteleg a szervező önkormányzat a februárban elhunyt Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt, aki 2011-ben elsőként vehette át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat a Könyvünnepen. A kiállítás fotográfiákon, kéziratokon, és a költő képzőművészeti alkotásain, személyes tárgyain keresztül enged bepillantást az alkotó világába. A tárlat a költő egykori otthona közelében, a Virág Benedek Házban, a Tabáni Kuczkóban a Budavári Könyvünnep előestéjén 2019. szeptember 5-én, csütörtökön 18 órakor nyílik meg.
Természetesen a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat ez alkalommal is átadják. A fesztivál második napján Tóth László szlovákiai magyar műfordító veheti át az elismerést.
A rendezvény díszvendége Kassa, Márai Sándor szülővárosa. Szombaton délután tematikus programokkal mutatkozik be a város. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kassai Márai Sándor Emlékkiállítással, magyar költők megzenésített verseivel és a felvidéki népzenével is. Márai Sándorra emlékezik Hirtling István Jászai Mari-díjas színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész közös előadása is, amely része a Jókai Anna Szalonban megkezdett sikeres sorozatnak.

Kép forrása

Nem csak könyvek
A könyvek mellett kulturális és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Többek között fellép Gryllus Vilmos, a Mesebolt Bábszínház, a Csavar Színház és a Binde Bácsi barátai. Két egér a Budai Várban sétával várja a kicsiket a Bolyongások Budapesten című könyv nyomán, de lesz gyerekkuckó, ahol a legkisebbek játszhatnak, amíg szüleik a könyvek között válogatnak.
A kulturális fesztivál minden este koncerttel zárul. Szeptember 6-án pénteken Keresztes Ildikó, szeptember 7-én szombaton a Rajkó zenekar és szeptember 8-án vasárnap a Makám együttes lép fel a Könyvünnep színpadán.
A rendezvény ingyenes.
Megosztás

Egypercesek

Látogatható örökség

Látogatható örökség

Azok a műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, ingyen és szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat

Borirodalom a Várkertben

A magyar bor hungarikum, a magyar kulturális hagyomány fontos része

Indul a Lázár Ervin Program

„Egyetlen esemény is képes megváltoztatni egy életet, beindítani egy tehetséget”

Célkeresztben a visegrádiak és a törökök

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Lumen Kávézóban és az A38 hajón várják az érdeklődőket

Amerikai elismerés Krasznahorkainak

Az évente több kategóriában odaítélt National Book Awardot az Egyesült Államok egyik legjelentősebb irodalmi díjának tartják