Budavári könyvfesztivál

MEGJELENT: 2019. augusztus 28., szerda | SZERZŐ: Gábor Bálint

A Budavári Önkormányzat hamarosan ismét megrendezi a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét, amelyen könyvkiadók bemutatkozása mellett számos kulturális program várja az érdeklődőket. Az idei Könyvünnep tiszteleg a februárban elhunyt Tandori Dezső és a harminc esztendeje elhunyt Márai Sándor előtt, a rendezvény díszvendége a polgár-író szülővárosa, Kassa lesz. 

Kép forrása

Írók és kiadók
Szeptember 6-8. között 17. alkalommal rendezik meg a Budai Várban a Szentháromság téren, illetve a várban található kulturális intézményekben a Budavári Könyvünnepet. 
A rendezvényen nemcsak a könyvekkel, de a szerzőkkel is találkozhat a közönség, számos dedikálás és író-olvasó találkozó alkalmával. Ott lesz többek között Sajdik Ferenc, Sárközi Mátyás és Czakó Gábor is.
A rendezvényen huszonnyolc könyvkiadó és kilenc kulturális intézmény mutatkozik be. Egyebek között jelen lesz kiadványaival a Széphalom, a Magyar Napló, a Lexica, a Kortárs és a Püski Kiadó is. Programokkal és kedvezményekkel is készül a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Zenetudományi Intézet.
A divatos és szerethető szokásnak megfelelően, ebben az évben is lesz karszalagkedvezmény. Aki legalább egy könyvet vásárol, karszalagot kap, amivel a Budavári Könyvünnepen résztvevő kulturális intézmények programjait kedvezményesen látogathatja.

Kép forrása

Jelesek és díjazottak
A könyves sokadalom mellett ez alkalommal kiállítással tiszteleg a szervező önkormányzat a februárban elhunyt Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt, aki 2011-ben elsőként vehette át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat a Könyvünnepen. A kiállítás fotográfiákon, kéziratokon, és a költő képzőművészeti alkotásain, személyes tárgyain keresztül enged bepillantást az alkotó világába. A tárlat a költő egykori otthona közelében, a Virág Benedek Házban, a Tabáni Kuczkóban a Budavári Könyvünnep előestéjén 2019. szeptember 5-én, csütörtökön 18 órakor nyílik meg.
Természetesen a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat ez alkalommal is átadják. A fesztivál második napján Tóth László szlovákiai magyar műfordító veheti át az elismerést.
A rendezvény díszvendége Kassa, Márai Sándor szülővárosa. Szombaton délután tematikus programokkal mutatkozik be a város. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kassai Márai Sándor Emlékkiállítással, magyar költők megzenésített verseivel és a felvidéki népzenével is. Márai Sándorra emlékezik Hirtling István Jászai Mari-díjas színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész közös előadása is, amely része a Jókai Anna Szalonban megkezdett sikeres sorozatnak.

Kép forrása

Nem csak könyvek
A könyvek mellett kulturális és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Többek között fellép Gryllus Vilmos, a Mesebolt Bábszínház, a Csavar Színház és a Binde Bácsi barátai. Két egér a Budai Várban sétával várja a kicsiket a Bolyongások Budapesten című könyv nyomán, de lesz gyerekkuckó, ahol a legkisebbek játszhatnak, amíg szüleik a könyvek között válogatnak.
A kulturális fesztivál minden este koncerttel zárul. Szeptember 6-án pénteken Keresztes Ildikó, szeptember 7-én szombaton a Rajkó zenekar és szeptember 8-án vasárnap a Makám együttes lép fel a Könyvünnep színpadán.
A rendezvény ingyenes.
Megosztás

Egypercesek

Kimaradt az Akik maradtak

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása

Rézkirályság: mágikus második rész

A kritikusok szerint legalább olyan jó, ha nem jobb, mint az első rész