Könyvillusztrátorok figyelem!

MEGJELENT: 2019. augusztus 5., hétfő | SZERZŐ: László T. András

„Magyarországon méltatlanul kevés szó esik a könyvillusztrációról, pedig az egyenértékű lehet az irodalmi szöveggel” – fogalmazott Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, mikor bejelentette: először rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált a Graphifest keretében október második felében. A cél a hazai illusztrációs művészetek megújítása. A legjobb pályaműveket a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen állítják ki.

Kép forrása

Egyéves előkészítés
Herbszt László grafikus, a fesztivál művészeti vezetője szerint a hazai gyermekillusztráció világszínvonal-közeli, de a kortárs felnőtt szépirodalmi illusztrációk presztízsét erősíteni kell. A hazai illusztráció a rendszerváltásig erőteljes vonulatot jelentett, azt követően azonban a dolog megszakadt, a felfelé ívelő szakasz a kétezres évek első felében indult meg újra, de leginkább csak a gyermekillusztrációk tekintetében. 
Révész Emese művészettörténész elmondta az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál október 16-tól 30-ig fog tartani, és egyéves előkészítő munka előzte meg. Magyarországon Miskolcon, Győrben, Salgótarjánban és Békéscsabán is tartanak grafikai biennálét, de egyik sem foglalkozik a kortárs illusztráció bemutatásával.

Kép forrása

Célban a fiatalok
A fesztiválra kiírt pályázat egyik fontos célközönsége a fiatal hazai grafikus színtér, a másik pedig a kiadók, amelyeket arra szeretnének ösztönözni, hogy végre megjelentessenek illusztrált felnőtt irodalmi köteteket.
A PIM és az Aranyrajzszög Társaság közös, nyílt pályázatát négy kategóriában írták ki: fikciós gyermek- és felnőtt szépirodalom; nem fikciós, természettudományos jellegű illusztrációk; kötött szépirodalom; valamint szöveg nélküli képkönyvek kategóriában várják a műveket augusztus 30-ig. A pályamunkákból válogatott tárlatokat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében, valamint a PIM-ben láthatja majd a közönség.

Kép forrása

Afy, Csáth, Örkény
A kötött szépirodalom kategóriában három idén évfordulós alkotó, a száz éve elhunyt Ady Endre és Csáth Géza, valamint a negyven éve elhunyt Örkény István műveihez kapcsolódó pályaműveket várnak, a legjobb alkotásokból a PIM-ben rendeznek kiállítást.
1957-ben és 1977-ben is rendeztek kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban Ady-művekhez kapcsolódó illusztrációkból, a Csáth-jubileumhoz kapcsolódva jelenleg is van egy kiállítás a PIM-ben, az ő munkássága ugyancsak alkalmas arra, hogy képileg is közvetítsen 21. századi tartalmakat. Csáth amúgy is afféle „crossover

figura” lehetett, hiszen nemcsak író volt, hanem orvos, zeneszerző és naplóit maga illusztrálta. Örkény könyvei eleve összekapcsolódtak a kortárs grafikával, gondoljunk csak Réber László rajzaira az egypercesek mellett.


Kép forrása

Serge Bloch a zsűriben
A világhírű francia illusztrátor, Serge Bloch vezette szakmai zsűri által legjobbnak ítélt, első három helyezett alkotást a PIM megvásárolja gyűjteménye számára. 
A fesztivál keretében olasz, szlovák, cseh és japán illusztrátorok munkái is láthatóak lesznek, workshopokat is rendeznek. A tervek szerint a tárlatok anyaga magyarországi vidéki nagyvárosokban és a külföldi magyar intézetekben vándorkiállításon fog megjelenni, kétnyelvű katalógus kíséretében.

Az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál pályázatának technikai részletei a www.aranyrajzszog.hu oldalon találhatók.

Megosztás