A Watergate-botrány kirobbantója Trumpot támadja

MEGJELENT: 2018. szeptember 12., szerda | SZERZŐ: László T. András

Donald Trump elnöksége „teljes idegösszeomlás” – állítja most megjelent új könyvében Bob Woodward, a The Washington Post tekintélyes publicistája. A könyv konkrét állításait mind John Kelly kabinetfőnök, mind James Mattis védelmi miniszter, mind pedig Nikki Haley ENSZ-nagykövet cáfolta. 

Kép forrása

Anekdotákat idézve
A Richard Nixon elnök bukásához vezető Watergate-botrány egyik leleplezőjének új könyve a napokban került a boltokba. A Félelem: Donald Trump a Fehér Házban című oknyomozó riportkönyv – Donald Trump, valamint jelenlegi és volt kormánytagok állítólagos kijelentéseit és anekdotákat idézve – a lehető legkedvezőtlenebb képet festi az Egyesült Államok elnökéről és környezetéről, illetve a washingtoni politikai elitről.
James Mattisnek tulajdonítja például azt a megállapítást, hogy Trump „egy ötödikes-hatodikos gyerek értelmi szintjén áll”. John Kelly kabinetfőnök – a The Washington Post publicistája szerint – azt mondta egy alkalommal, hogy Donald Trump „idióta”. Szerinte Kelly azt is mondta, hogy ez élete „legrosszabb munkahelye”.

Kép forrása

Adminisztratív államcsíny?
A könyv egyik legsúlyosabb állítása szerint Donald Trump azt akarta, hogy a tavaly áprilisban Szíriában elkövetett vegyi támadás után gyilkolják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt. James Mattis védelmi miniszter azonban egyszerűen figyelmen kívül hagyta az elnök óhaját, neki állítólag azt mondta, hogy „majd megoldja” a dolgot, és korlátozott csapásmérést rendelt el szíriai vegyifegyver-raktárak ellen. A könyv állítása szerint a kormányzat tagjai egyébként is nem egyszer figyelmen kívül hagyják az elnök elvárásait.
Az újságíró állítása szerint például Gary Cohn volt gazdasági tanácsadó egyenesen ellopott az elnök íróasztaláról dokumentumokat, hogy így akadályozza meg az aláírásukat „az ország érdekében”. Woodward konkrétan azt állítja, hogy Cohn – és a kabinet titkára, Rob Porter – az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalásának dokumentumait emelte el, igaz, a megállapodás újratárgyalását nem tudták megakadályozni. Woodward „adminisztratív államcsínynek” nevezi Cohn és Porter kísérletét.

Kép forrása

„Az egész csak kitaláció”
Donald Trump már reagált a könyvre. A konzervatív Heritage Alapítvány The Daily Caller című úgy nyilatkozott: „az egész csak kitaláció”. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője hasonlóan fogalmazott. Szerinte a könyv nem áll másból, mint „többségében volt alkalmazottak kitalált történeteiből”.
John Kelly kabinetfőnök közleményben utasította vissza a neki tulajdonított sértő kijelentéseket, cáfolva, hogy bármikor is kritikát fogalmazott volna meg az elnökről. James Mattis védelmi miniszter szintén visszautasította a könyvben róla megfogalmazottakat. „A Woodward-könyvben nekem tulajdonított szemtelen szavakat az elnökről soha nem mondtam és a jelenlétemben soha nem is hangoztak el” – írta közleményében a tárcavezető. Kommünikét adott ki Rob Manning ezredes, a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője is. „Woodward úr soha nem vitatta meg és nem ellenőrizte a könyvben szereplő idézeteket Mattis miniszterrel vagy bárki mással a védelmi minisztériumban” – szögezte le a szóvivő.
Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete New Yorkban határozottan visszautasította, hogy Donald Trump valaha is Aszad elnök meggyilkolását tervezte volna. Újságíróknak azt mondta: rendszeresen részt vett a szíriai vegyifegyver-támadások utáni egyeztetéseken, de – mint fogalmazott – „soha, egyetlen alkalommal sem hallottam, hogy az elnök felvetette volna Aszad meggyilkolását”.
Megosztás