Szakácskönyvet írt az ír vezér

MEGJELENT: 2018. augusztus 9., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Szakácskönyvet jelentet meg Gerry Adams, a legnagyobb észak-írországi katolikus erő, a Sinn Féin korábbi elnöke. A hatvankilenc éves politikus szerint a kiadványba olyan ételek receptjei is bekerülnek, amelyeket az 1990-es évek béketárgyalásain fogyasztottak a köztársaságiak képviselői. Ezek közül néhányat az 1998-as nagypénteki békéhez elvezető folyamat legjobban őrzött titkai közé sorolt brit sajtójelentések szerint. 

Kép forrása

A britek nem adtak enni
A kiadvány címe a The Negotiator's Cookbook (A tárgyaló szakácskönyve) lesz. Gerry Adams ugyanis úgy emlékszik, hogy a kilencvenes évek béketárgyalásain „a britek soha nem adtak enni nekünk. Nem volt étel”. A köztársaságiak között azonban volt egy-két jó szakács, az ő ételeiket ették az ír tárgyalók. 
Gerry Adams egy belfasti előadáson említett részleteket a szakácskönyvről, amelynek borítótervét már meg is osztotta a Twitter közösségi portálon.
A közösségi hálón megoszlottak a reagálások a szakácskönyv hírére. A felhasználók egy része ötletelésbe kezdett az ételek lehetséges neveiről, így merült fel például a The peas process név is.  

Kép forrása

A Bajok
Mások azonban bírálták Adams döntését a komolytalannak tűnő könyv megjelentetéséről, mondván, hogy még mindig sok a kérdés a brit politikában szemérmesen csak Bajok (The Troubles) néven emlegetett, az 1960-as évek végétől az 1998-as nagypénteki megállapodásig tartó észak-írországi felekezeti erőszakkal kapcsolatban.
Az IRA három évtizedes britellenes hadjáratában mintegy háromezren vesztették életüket vagy sebesültek meg. Ennek hivatalosan az 1998-as nagypénteki megállapodás vetett véget, az áttörés azonban 2007-ben következett be, amikor is a katolikus milícia leszerelte fegyverzetét.

Kép forrása

Gumikacsák
Általánosan elfogadott nézet, hogy a Sinn Féin a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt Gerry Adams soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja volt. 
A politikus 1983-tól évtizedekig állt az Írországban és Észak-Írországban egyaránt jelen lévő Sinn Féin élén. Tisztségében februárban váltotta Mary McDonald.     
Gerry Adams, aki kommentárok szerint egykor az angol-ír politika egyik legrettegettebb alakja volt, az utóbbi években imázst váltott. A Twitteren például kirándulás vagy házimunka közben készült fotókat tett közzé magáról. Bejegyzéseiben és interjúiban felfedte, hogy szeret krumplit pucolni, a kutyájával lenni. Szívesen hallgatja Joan Baez zenéjét és szereti a gumikacsákat. 
Szakácskönyvének társszerzői pedig Ted Howell és Padraic Wilson, a köztársaságiak további két tagja. Howellt, akit egykor a Sinn Féin szürke eminenciásaként emlegettek, Adams legközelebbi bizalmasaként tartják számon.  Megosztás