„Az ő életében minden költészet”

A költőként, íróként, műfordítóként egyaránt jelentőset alkotó Mezey Katalint köszöntötte a tisztelőiből és pályatársaiból álló közönség május harmincadikán, hetvenötödik születésnapja alkalmából a Magyar Írószövetség dísztermében. 

Kép forrása

Egy nem mindennapi pálya
Mezey Katalin irodalomszervezőként is hírnévre szert tett, mindig szemmel tartotta a fiatalabb és a vele azonos generációk munkáit, ennek eredményeképp az 1989-ben megalapított Széphalom Könyvműhely vezetője és a hosszú múltra visszatekintő Sárvári Diákírók és Diákköltők Találkozójának egyik meghatározó szervezője. Füst Milán-jutalom- és Kossuth-díjas költő irodalmi pályája az 1969-ben kiadott, Elérhetetlen föld című antológiával vette kezdetét, nem sokkal ezután következett az első, 1970-ben napvilágot látott Amíg a buszra várunk című, pozitív kritikai fogadtatásban részesült verseskötet, amit egy sor hasonló minőséget produkáló könyv követett. 

Kép forrása

Lackfi Jánostól –Temesi Ferencig
Hogyan is másképp vehette volna kezdetét az est, mint a költő fiának, Lackfi Jánosnak A gondoskodás zsoltára című versével, amit Lázár Balázs költő, színész tolmácsolásában hallhatott a közönség. Magánjellegű elfoglaltsága miatt Szőcs Géza költő nem tudott részt venni a rangosnak ígérkező eseményen, ezért a Magyar Pen Club elnökének levelét Temesi Ferenc író olvasta fel. „Van két szerző, akiket a Széphalom visszaemelt a magyar kultúratudatba: Várkonyi Nándor és Karácsony Sándor. Életművük olyan hatalmas intellektuális kincs, amiért akkor is hálásak lehetnénk, ha a Széphalom nem adott volna ki az ő műveiken kívül semmit” – hangzott el Szőcs Géza elismerő üzenetében. 

Kép forrása

Babértöredék Arany János sírjáról
Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója felidézte az első, a kilencvenes évek környékén történt találkozást Mezey Katalinnal, majd nem várt meglepetés következett. Prőhle Gergely elmondta, hogy a nagyszalontai Csonkatorony felújítása során találtak több koszorút, amelyek még – vitathatatlan bizonyíték van rá – Arany János sírjáról származnak. Ebből a babérlevél gyűjteményből adott át Prőhle egyet Mezey Katalinnak, de több neves költőnek is kiosztják majd ezeket a becses, felülmúlhatatlan értékű ajándékokat. 
Kovács István költő, műfordító, történész a Kilencek költői csoportosulás részéről köszöntötte Mezey Katalint. Felidézte: „Varsóban láttam egy utcakövet, melyre valaki azt írta fel: minden költészet. Ezt a feliratot mindenki kikerülte, senki sem lépet rá, nem törölte le, az eső nem mosta el. Azt hiszem, ez a kijelentés Mezey Katalinra különösen igaz: az ő életében minden költészet”.
Jánosi Zoltán, a Magyar Napló főszerkesztője, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte még Mezey Katalint, valamint Kiss B. Attila a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében, míg Lezsák Sándor költő, politikus, tanár levélben üdvözölte a hetvenöt éves szerzőt.